Android detine aproape 80% din piata smartphone, cota iOS scade la 13%

android-ios1Potrivit unui nou raport al firmei de cercetare IDC, Apple iOS pierde teren in fata lui Google Android atunci cand vine vorba de cota de piata a sistemelor de operare pentru smartphone-uri. Cota Apple la nivel mondial a scazut la 13,2% in al doilea trimestru al anului 2013, in timp ce cota Android a urcat la 79,3%.

In aceeasi perioada a anului trecut, Apple detinea 16,6% din piata, in timp ce Android detinea 69,1%. In ciuda usoarei scaderi a cotei de piata, iOS ramane in continuare pe locul 2, dupa Android, cota de piata adunata a amandurora ajungand la 92,5%. De mentionat ca cele doua sisteme de operare mobile sunt intens folosite si in comunitatea de hosting.

“Declinul lui iOS din al doilea trimestru se aliniaza cu ciclicitatea iPhone. Fara a mai lansa niciun produs nou de la debutul lui iPhone 5 de acum aproape un an de zile, cota de piata Apple a avut de suferit din cauza multiplelor lansari de produse noi ale competitiei. Dar cu un nou iPhone si un iOS restructurat ce urmeaza sa fie lansate mai tarziu in acest an, Apple are toate sansele sa-si mai recupereze o parte din cota de piata” a declarat Ramon Llamas, Research Manager IDC.

Intre timp, Windows Phone continua sa castige cota de piata, ajungand la 3,7% in al doilea trimestru al anului 2013, in crestere cu 77,6% de la cota de 3,1% din trimestrul 2 al lui 2012.

Celelalte sisteme de operare pierd constant teren in detrimentul primelor 3, BlackBerry OS reprezentand 2,9%, Linux 0,8%, iar Symbian 0,2%.

Saptamana trecuta, IDC a publicat estimarile sale privind vanzarile la nivel mondial de telefoane mobile, in care se vede o crestere usoara a vanzarilor de iPhone. Astfel, in al doilea trimestru al anului 2013, Apple a livrat 31.2 milioane de iPhone-uri, reprezentand 13,1% din cota piata, iar Samsung a livrat 72.4 milioane, ceea ce inseamna o cota de piata de 30,4%.

Cu toate acestea, procentajele se pot schimba in urmatoarele trimestre, cand Apple se pregateste de lansarea urmatoarei generatii de iPhone, dar si de eventuala lansare a unui iPhone low-cost in luna septembrie.

Sursa