Atacurile DDoS: o amenintare majora pentru furnizorii de hosting

slide1_ddosAtacurile de tip Distributed Denial of Service (DDoS) reprezinta o amenintare majora la adresa companiilor de hosting, dar si a datacenterelor, iar metodele traditionale de protectie ar trebui sa fie revizuite, pentru a proteja mai bine serverele. Atacurile DDoS pot avea un impact devastator nu numai asupra clientului vizat, dar si asupra furnizorului de gazduire si a celorlalti clienti care folosesc acelasi server.

Adesea, chiar furnizorii de hosting sunt tintele principale ale atacurilor DDoS, deoarece numarul de clienti pe care ii gazduiesc, dar si latimea de banda mare de Internet pe care o utilizeaza sporesc foarte mult amplitudinea unui astfel de atac.

Totusi, se poate intampla ca atacul sa fie directionat asupra unui singur client al unei companii de hosting, iar acesta poate cauza daune majore si celorlalti clienti aflati pe acelasi server. Aceste victime nevinovate sunt puse in situatia nefericita de a suferi din cauza altora, deoarece acestea sunt gazduiti pe acelasi server cu victima vizata, iar rezultatele pot fi devastatoare atat pentru furnizorul de hosting, cat si pentru clientii acestuia.

Un atac DDoS masiv poate duce la ore sau chiar zile de nefunctionare a serverului, iar situatia devine din ce in ce mai dificila datorita accesibilitatii crescute a instrumentelor de lansare a atacurilor DDoS, dar si a motivatiilor tot mai mari a atacatorilor. Gradul de sofisticare si forta bruta tot mai mare a atacurilor recente sugereaza o abordare de catre atacatori a unor tactici tot mai severe. Pe masura ce dimensiunea, complexitatea si regularitatea atacurilor DDoS asupra furnizorilor de hosting si clientilor acestora continua sa creasca, trebuiesc luate noi masuri pentru a reduce riscurile si pentru a evita downtime-ul cauzat de atacurile DDoS.

Putini furnizori de hosting ofera astazi protectie de calitate impotriva atacurilor DDoS, astfel incat doar cei care pot sa puna in aplicare un grad ridicat de protectie anti-DDoS vor fi in masura sa-si protejeze infrastructura si vor avea un avantaj competitiv pe piata.