Sunteti pregatit sa va publicati continutul web sau ofertele de produse pe Internet, dar nu stiti cu ce se “mananca” serviciile companiilor de hosting? Acest articol va va ajuta sa va faceti o idee despre cele 4 tipuri principale de hosting: hosting shared, server virtual privat (VPS hosting), hosting pe server dedicat si reseller hosting.
1) Hosting shared
Pachete de shared hosting sunt cea mai accesibila optiune, deoarece site-ul dvs. va sta pe un server pe care se afla mai multe site-uri. Astfel, aveti control total asupra contului dvs. de hosting, prin intermediul unui panou de control (cPanel), in timp ce partea de hardware este administrata de catre compania de web hosting.
Serverul de hosting shared poate avea mai multe hard disk-uri si configuratii hardware care ofera un nivel ridicat de performanta. Cu toate acestea, exista mai multi factori care pot afecta buna functionare a site-urilor care sunt gazduite pe un singur server, si anume: numarul de conturi de pe acel server, numarul de pagini al site-urilor, tipul si dimensiunea fisierelor ce intra in componenta fiecarui site, precum si numarul de vizitatori si traficul de download.
Unii furnizori care ofera pachete de hosting shared promit spatiu de stocare si latime de banda nelimitate, o oferta foarte atragatoare pentru un proprietar de site. Cu toate acestea, pot exista multe conturi de hosting cu resurse aparent nelimitate pe un singur server, fapt care v-ar putea afecta semnificativ viteza site-ului dvs. atunci cand alte site-uri utilizeaza intensiv resursele serverului.
Cel mai indicat este sa incepeti cu un plan de hosting foarte ieftin si sa faceti upgrade la un plan superior atunci cand traficul de pe site-ul dvs. creste pana la punctul in care sunt depasite resursele alocate sau incepe sa se incarce foarte greu. Tineti minte ca viteza de incarcare a unui site afecteaza pozitia sa in clasamentul motoarelor de cautare si are un impact major asupra experientei de navigare a vizitatorilor.
Pe de alta parte, daca aveti deja un site cu trafic intens si care necesita mult mai multe resurse pentru cererile de procesare, este indicat sa optati pentru un server virtual privat (VPS) sau un server dedicat.
2) Server Virtual Privat (VPS hosting)
Serverele virtuale private (VPS) sunt, de asemenea, cunoscute sub numele de servere virtuale dedicate (VDS). Planurile de VPS hosting va ofera mai mult control decat planurile de hosting shared, chiar daca continuati sa impartiti serverul gazda cu alti utilizatori. Puteti face modificari in configuratiile virtuale ale hardware-ului si ale resurselor, si aveti control deplin asupra unor aspecte ale serverului, cum ar fi sistemul de operare (care este independent pentru fiecare utilizator).
Similar cu gazduirea pe un server dedicat, un plan de VPS hosting poate fi administrat sau neadministrat. Furnizorul de hosting va poate oferi unele servicii administrate, cum ar fi backup si upgrade de software, contra unei taxe suplimentare, in cazul in care ati optat pentru un plan neadministrat.
Printre avantajele unui plan de VPS hosting mai enumeram:
– Scalabilitate: Resursele disponibile pot fi marite sau micsorate dupa cum este nevoie.
– Redundanta: Un VPS este intotdeauna gazduit intr-un cluster sau intr-un mediu cloud.
– Flexibilitate: Ca administrator, aveti control total asupra serverului.
– Accesibilitate: Un VPS ofera medii ideale pentru dezvoltare si testare.
3) Hosting pe server dedicat
La polul opus pachetelor de hosting shared, un server dedicat va permite sa aveti mult mai mult control asupra resurselor unui server. De asemenea, si aici avem planuri administrate sau neadministrate, pentru a va ajuta sa mentineti serverul in conditii optime.
Veti avea posibilitatea de a alege din mai multe pachete de baza cu hardware configurabil, cum ar fi cantitatea de spatiu pe hard disk, tipurile de hard disk-uri (unitati traditionale sau SSD), configuratii RAID si RAM.
Alegerea intre un server dedicat administrat si unul neadministrat va depinde in mare masura de capacitatea dvs. de a intretine hardware-ul, sau de a da acces unui angajat care sa-l poata supraveghea. Un server dedicat administrat poate fi mult mai costisitor, dar mai rentabil pe termen lung, atunci cand vor aparea probleme care depasesc capacitatile dvs. tehnice.
Principalul avantaj al unui server dedicat este ca site-ul dvs. nu mai imparte resursele cu alte site-uri. Astfel, veti beneficia din plin de toata puterea serverului, ceea ce inseamna ca veti beneficia de cea mai buna performanta, securitate si stabilitate.
4) Reseller hosting
Pachetele reseller hosting sunt concepute pentru acele persoane fizice sau juridice care doresc sa ofere servicii de hosting web pentru clientii lor, dar nu au resursele necesare pentru a achizitiona hardware si pentru a inchiria sau cumpara spatiu intr-un datacenter. Multi furnizori de hosting va permit sa le oferiti serviciile publicului, prin intermediul companiei dvs. Exista si pachete de reseller hosting “white label”, care va permit sa rebranduiti complet serviciile de hosting, oferindu-le la preturile stabilite de dvs., impreuna cu costuri suplimentare pe care le puteti percepe pentru cheltuieli de intretinere si pentru suport.
Avantajul pachetelor de reseller hosting il constituie usurinta cu care va puteti asigura un flux de venituri, fara cheltuieli excesive de capital. Pachetele reseller hosting sunt configurabile si scalabile, astfel incat sa puteti ajusta utilizarea resurselor si costurile, in functie de cat vindeti.
Alternativ, puteti opta pentru “programele de afiliere” care sunt oferite de unii furnizori de hosting. Programele de afiliere va permit sa castigati comisioane care sunt realizate atunci cand un client viziteaza site-ul companiei de hosting, accesand o adresa URL postata pe site-ul dvs. Acest lucru va va permite sa faceti oferte si/sau recomandari de pachete de hosting, fara a fi nevoit sa oferiti servicii de hosting ca reseller.
In concluzie, care este cea mai buna optiune de hosting?
Daca aveti nevoie de o solutie rapida si usoara, optati pentru un plan de hosting shared. Totusi, retineti ca puteti depasi rapid resursele unui plan care costa 1 euro pe luna, si va veti trezi ca site-ul dvs. se incarca greu sau da erori. Alocati-va timp pentru evaluarea nevoilor dvs. prezente si viitoare, in functie de planurile oferite de furnizorul de hosting. Luati in considerare potentialul de crestere si costurile de migrare ale site-ului dvs. pe un nou server, fie din cadrul aceleiasi companii de hosting, fie al alteia.