Certificate SSL shared vs. SSL private

Daca doriti sa va deschideti un magazin online, probabil ca ati intalnit adesea optiunea “SSL shared” in planurile de hosting low-cost. Deoarece certificatul SSL este indispensabil atunci cand doriti sa faceti comert electronic, este foarte important sa intelegeti ce este un certificat SSL shared si modul in care acesta difera de un certificat SSL privat semnat de o autoritate de incredere.

Certificat SSL shared

In esenta, utilizatorii cu conturi de hosting shared sunt gazduiti pe acelasi server si “impart” aceeasi adresa IP. Furnizorul de hosting cumpara un certificat SSL pentru acea adresa IP si permite clientilor sai de hosting de pe serverul respectiv sa-l foloseasca fara a plati o taxa suplimentara. Cu toate acestea, de obicei, URL-ul va afisa domeniul furnizorului de hosting, decat cel al clientului. Astfel, URL-ul ar putea arata ceva de genul:

Certificat SSL privat

Pentru a avea un certificat SSL privat, trebuie sa aveti o adresa IP dedicata pentru domeniul dvs. De obicei aceasta se va taxa suplimentar in cazul planurilor de hosting shared, dar este inclusa in planurile de hosting dedicat (VPS sau server dedicat). Veti beneficia de securitatea si criptarea datelor, dar spre deosebire de certificatul SSL shared, veti obtine si un certificat semnat care va aparea ca fiind de incredere in toate browserele moderne. Aceasta este cu siguranta o alegere mai buna in cazul in care aveti de gand sa vindeti produse online.