Content Management System – CMS

Ce este? Sa incepem cu definitia: un CMS (Content Management System) este un sistem proiectat pentru a simplifica procesul de publicare de continut web, in principal pe websiteuri, fara a necesita cunostinte tehnice de HTML sau upload de fisiere.

CMS mai este cunoscut si sub denumirea de WCM (Web Content Management) si poate fi gasit atat in forma Open Source (gratuit) cat si sub licenta comerciala.

Exemple de CMS-uri: Joomla, Mambo, e107, Drupal, PHP-Nuke, Xoops, chiar si WordPress este foarte des folosit ca si CMS.

Cum va poate ajuta? Asa cum reiese si din definitie, daca vreti sa va faceti un site web si nu aveti cunostintele necesare editarii unei pagini web sau a operarii cu programe pentru uploadul de fisiere pe un server, atunci puteti folosi un CMS si aveti un website online in cateva minute.

Exemplu: la megahost.ro toate pachetele de hosting au incluse CMS-uri: https://megahost.ro/scripturi-gratuite.php ce se pot instala cu cateva clickuri din cPanel. Va logati in cPanel, intrati in Installatron si selectati Joomla de exemplu. Faceti click pe butonul Install si urmati pasii, in 30 de secunde aveti Joomla instalat. Dupa ce v-ati logat in Joomla puteti deja incepe sa postati pagini web noi fara cunostinte avansate de programare web sau administrare conturi de hosting.

Folosind un CMS puteti sa va tineti siteul actualizat, puteti updata continutul acestuia oricand doriti foarte usor, de obicei prin intermediul unei interfete grafice destul de prietenoase.

De asemenea, puteti crea multiple conturi de administrare sau de utilizatori astfel incat la publicarea continutului pot colabora mai multe persoane. Utilizatorilor li se pot acorda diverse permisiuni, doar de publicare continut sau privilegii ridicate cum ar fi cele de administrare. Puteti chiar sa alocati portiuni de site catre anumiti utilizatori astfel incat acestia sa isi canalizeze lucrul la site doar pe portiunea alocata lor.

Un alt avantaj al sistemelor de tip CMS, mai ales cele Open Source, este ca exista o comunitate foarte bine pusa la punct de dezvoltatori software pentru acel CMS, astfel ca veti gasi variate programe auxiliare, module sau pluginuri cum se mai numesc. De exemplu doriti sa integrati un magazin online cu CMS-ul Joomla, nimic mai simplu, instalati modulul VirtueMart pentru Joomla si in cateva minute aveti un magazin online.

O alta posibila utilizare a acestor module consta in cosmetizarea siteului, folosirea de teme. Nu va trebuie cunostinte avansate de design, instalati tema dorita si siteul dvs si-a schimbat infatisarea in cateva minute. Comunitatile care produc teme pentru CMS-uri sunt destul de bine dezvoltate, astfel de teme pot fi gasite gratuit sau contra cost, de obicei cele premium.

Daca nu ati incercat pana acum un CMS, nu e tarziu, faceti o incercare, mai ales ca este gratuit.