SSL sau Secure Sockets Layer este o tehnologie de criptare care securizeaza conexiunea unui utilizator la un website. Atunci cand un website este securizat, acesta va folosi protocolul HTTPS in locul lui HTTP, iar browserul utilizatorului va verifica daca certificatul SSL este autentic. Este important de retinut ca nu toate site-urile au nevoie de SSL. De exemplu, daca site-ul dvs. este unul cu scop informativ sau daca folositi o platforma de blog hosting (WordPress), atunci certificatul SSL nu este necesar. Insa, daca site-ul dvs. colecteaza date ale utilizatorilor si/sau efectueaza tranzactii financiare online, atunci un certificat SSL este obligatoriu.
Cand SSL functioneaza corect, acesta confera utilizatorilor un strat suplimentar de securitate, pe langa obisnuita autentificare cu username/adresa de e-mail si parola, si de asemenea ajuta la castigarea increderii utilizatorilor in site-ul dvs., fapt care poate stimula reputatia companiei. Pe de alta parte, cand SSL nu functioneaza corect, acesta poate avea efectul opus, alungand utilizatorii de pe site-ul dvs.
Intimitatea pe web a devenit o preocupare importanta in prezent, iar criptarea a ajuns sa fie un factor important de care tin cont foarte multi utilizatori. Un certificat SSL expirat sau nesemnat poate trezi suspiciuni din partea utilizatorului, mai ales ca unele browsere vor afisa mesaje de avertizare atunci cand un certificat este suspect, iar Google Chrome, de exemplu, poate impiedica utilizatorul sa vizualizeze site-ul.
Imaginati-va un client care acceseaza site-ul dvs. pentru a comanda mai multe produse sau servicii, dar care primeste un astfel de avertisment. Acesta va fi descurajat si poate ca va renunta la a mai cumpara ceva, sau pur si simplu va apela la un alt magazin online. Prin urmare, este foarte important sa va asigurati ca certificatul SSL este autentic, functioneaza pe toate browserele si este actualizat atunci cand este necesar.