Cum sa va personalizati site-ul WordPress

wordpress vs joomlaDe-a lungul anilor, WordPress s-a transformat dintr-o simpla platforma de blog hosting intr-un sistem complet de management de continut (CMS). Tot mai multi webmasteri prefera sa opteze pentru simplitatea WordPress, decat sa se chinuie cu alte aplicatii problematice, cum ar fi Joomla. Serviciul gratuit WordPress.com, oferit de Automattic, este responsabil pentru promovarea WordPress la nivel global.

Aceasta tranzitie la un CMS a inceput sa fie promovata din versiuni anterioare, care au inclus mai multe functionalitati pentru personalizare, mai ales o data cu aparitia versiunii WordPress 3.0. Acum este usor pentru designeri sa creeze un website (non-blog) complet, cu bare de navigare, formulare de contact si optiuni de integrare cu retelele de socializare. Este greu de spus daca acest lucru a fost prevazut dinainte de Automattic, dar nu exista nicio indoiala ca WordPress a ajuns un jucator important pe piata CMS-urilor.

Unele dintre punctele forte ale WordPress sunt extensiile si optiunile de personalizare. Din aceasta cauza, este mai mult o “platforma”, decat un software independent. La fel precum sistemele de operare open source (Androis, Linux, etc), valoarea sa deriva nu din functionalitatile incorporate, ci din eforturile pe care dezvoltatorii terti le depun pentru a-i imbunatati capacitatile. Din acest motiv, WordPress a ajuns acolo unde este in prezent, datorita eforturilor a mii si mii de programatori.

Cele doua tipuri majore de extensii sunt plugin-urile si temele. Plugin-urile permit ca WordPress sa faca lucruri interesante, cum ar fi implementarea optiunilor de sharing, crearea formularelor de contact sau caching pentru a accelera viteza unui website. Temele, pe de alta parte, sunt aproape exclusiv limitate la personalizarea aspectului unui site WordPress. Daca sunteti o persoana careia îi place diversitatea, cu siguranta veti fi incantat de numarul de teme disponibile.

Chiar daca exista suficiente teme WordPress gratuite, cele mai bune sunt cele contracost. Trebuie sa platiti o taxa (o singura data) si desigur, vi se ofera de asemenea posibilitatea de a o personaliza dupa bunul plac.

Cand modificati WordPress ca sa arate cum doriti, exista doua moduri in care puteti proceda.

1) Utilizand optiunile implementate

2) Sa va dezvoltati propriile personalizari

Nu toate temele ofera acelasi grad de functionalitate si de personalizare. Unele va permit sa adaugati mai multe meniuri, optiuni de navigare, culori, etc. decat altele. Atunci cand faceti o schimbare folosind functionalitatea oferita de tema, va “imunizati” in fata problemelor viitoare care ar putea aparea atunci cand dezvoltatorul face un update la acea tema. Toate modificarile raman salvate. Daca doriti sa aveti mai putine dureri de cap, incercati sa optati pentru o tema care ofera un grad mare de flexibilitate.

Dar acest lucru nu este intotdeauna posibil. Mereu va exista un aspect de design pe care nu aveti posibilitatea sa-l schimbati. In acest caz, va trebui sa faceti modificari in codul sursa al fisierelor temei. Acest lucru va ofera putere nelimitata asupra aspectului site-ului dvs., dar necesita sa aveti cunostinte de CSS, HTML si poate chiar PHP. Alt dezavantaj este ca toate modificarile pe care le faceti in cod sunt sterse de fiecare data cand dezvoltatorul emite un update pentru tema respectiva.

In acest sens, o mentiune speciala merita tema Atahualpa. Dintre toate temele disponibile, aceasta este una care ofera un nivel aproate nelimitat de personalizare. Exista site-uri care arata complet diferit si totusi au la baza tema Atahualpa.

Deci, WordPress are ceva de oferit pentru toata lumea. Daca nu sunteti familiarizat cu programarea PHP, HTML sau CSS, puteti selecta pur si simplu una dintre miile de teme gratuite disponibile pentru site-ul dvs.