Exista oare cu adevarat hosting nelimitat?

HowTo-Dude-Needs-Unlimited-HostingMulti furnizori de web hosting din ziua de azi se lauda ca ofera hosting “nelimitat”. Din pacate, cuvantul nelimitat are semnificatii diferite, in functie de compania despre care vorbim. Un furnizor poate considera cativa gigabytes ca fiind nelimitat, altul poate considera cateva sute de gigabytes, dar concluzia ramane aceeasi: nu exista hosting nelimitat. Iata de ce:

Atunci cand un furnizor de hosting va ofera spatiu “nelimitat”, acesta trebuie sa va limiteze cumva in a utiliza spatiul de pe disc. Este nevoit sa faca acest lucru, deoarece in cazul in care fiecare utilizator s-ar folosi cu adevarat de acest spatiu “nelimitat”, compania de hosting ar trebui sa cheltuie o suma nelimitata de bani pentru a cumpara un numar nelimitat de hard disk-uri pentru a putea oferi spatiu nelimitat.

Ca atare, daca cititi cu atentie Termenii si Conditiile furnizorilor de hosting care ofera spatiu nelimitat sau incredibil de mare (cum ar fi sute sau chiar mii de gigabytes), veti observa ca nu puteti utiliza acest spatiu dupa bunul plac. In cele mai multe cazuri, conditia este ca spatiul sa fie folosit numai pentru website-ul gazduit si atat. Nu puteti utiliza spatiul pentru a va stoca backup-uri offsite, de exemplu.

In schimb, furnizorii de hosting care specifica o cantitate anume de spatiu pe disc pentru fiecare plan de hosting, nu au nevoie de astfel de restrictii. Prin urmare, vi se permite sa utilizati acel spatiu limitat de pe disc in orice mod doriti, cu conditia sa nu-l depasiti.

Un alt aspect tehnic al hostingului “nelimitat” il constituie si consumul de memorie RAM si CPU. Sa presupunem pentru o clipa ca site-ul dvs. executa 100 de procese intr-un minut, fiecare proces utilizand 0.2% din puterea procesorului. Vreti sa stiti ce se va intampla in cazul acesta? Site-ul dvs. va fi suspendat pentru ca utilizeaza 20% din puterea procesorului, ceea ce este prea mult.

O alta problema o constituie si posibilitatea de a gazdui un numar “nelimitat” de domenii (sau domenii aditionale add-on). Din moment ce aveti mai multe domenii pe un singur cont de hosting cu resurse “nelimitate”, iar acestea deschid multe procese simultan, contul dvs. va fi suspendat. Cand veti cere o explicatie, vi se va spune ca aveti prea multe domenii add-on gazduite, sau ca aveti un consum prea mare de resurse
chiar daca vi s-a promis un numar “nelimitat”.

Problema se poate reduce la faptul ca o companie de hosting va poate furniza mai multe resurse decat aveti cu adevarat nevoie. Asadar, daca vi se ofera mai mult decat aveti nevoie inseamna ca veti plati mai mult, asa ca nu va lasati ispitit de cuvantul “nelimitat” si alegeti un plan de hosting care satisface strict nevoile dvs. Sau daca nu strict, atunci dublu sau triplu. Sau de zece ori, pentru ca, nu-i asa, trebuie sa va ganditi si la viitor. Insa nu mai cautati nelimitat. Resursele nelimitate in hosting sunt doar mituri.

Ce trebuie sa retineti este ca trebuie sa gasiti un furnizor de hosting care poate sustine cu dovezi ceea ce ofera, si ca in loc de hosting nelimitat exista doar mai mult spatiu de stocare si mai multe resurse decat veti avea dvs. nevoie vreodata.

In concluzie, daca doriti sa optati neaparat pentru un serviciu de hosting ce ofera resurse “nelimitate”, este important sa stiti ca site-ul dvs. se va lovi la un moment dat de unele limite care fie nu au fost mentionate, fie au fost vag specificate. In cazul furnizorilor de hosting care va spun din start ce resurse primiti la banii pe care ii dati, veti sti exact la ce sa va asteptati.