Firefox nu va mai suporta plugin-uri NPAPI

Top-6-Best-Useful-Firefox-Add-Ons-And-Extensions-Free-DownloadRecent, Google Chrome a renuntat la suportul pentru plugin-uri cum ar fi Java si Silverlight, iar acum se pare ca si Firefox va face acelasi lucru. Joi seara, Mozilla a anuntat pe blogul sau ca pana la sfarsitul anului 2016, Firefox nu va mai suporta plugin-uri bazate pe arhitectura Netscape Plugin Application Programming Interface (NPAPI).

Timp de multi ani, plugin-urile NPAPI au adus un plus de functionalitate browserelor, cum ar fi suport pentru redare video, harti interactive detaliate si posibilitatea de a rula jocuri direct in browser. Dar, acestea veneau si cu unele dezavantaje, cum ar fi vulnerabilitati de securitate, probleme de stabilitate si un impact negativ asupra performantei browserului. Toate aceste probleme au fost rezolvate prin crearea unor functionalitati native, cum ar fi HTML 5 video, in scopul de a elimina nevoia de aceste plugin-uri.

Pentru Mozilla Firefox, suportul pentru aceste plugin-uri se va incheia la o data nespecificata din 2016, la trei ani dupa ce Firefox a inceput sa limiteze comportamentele plugin-urilor adaugand optiunea click-to-play.

Cu toate acestea, plugin-ul Flash va continua sa functioneze in Firefox, asa cum se intampla si cu Chrome. Chiar daca a devenit destul de infam, video-urile Flash si anunturile facute in Flash sunt inca folosite la scara larga online. Cel mai probabil ca dupa ce Flash va deveni din ce in ce mai putin folosit, acesta va disparea de tot, iar multe companii prevad deja acest lucru. De exemplu, compania Amazon a anuntat recent ca va interzice anunturile facute in Flash.

Pentru a clarifica, plugin-urile NU sunt tot una cu add-on-urile pentru Firefox, care vor ramane neschimbate.

Sursa foto