Google a introdus criptarea “obligatorie” pentru serviciul Gmail

Incepand de joia trecuta, Gmail va folosi intotdeauna o conexiune criptata HTTPS pentru trimiterea si primirea de e-mailuri.

Gmail suporta HTTPS inca din 2004, din 2008 a fost adaugata optiunea de a activa HTTPS ca setare implicita pentru un cont de Gmail, iar din 2010 Google a facut default optiunea HTTPS.

Acum, Google va transfera date intre computerul dvs. si serverele Gmail doar printr-o conexiune criptata HTTPS. Asta inseamna ca nu mai exista posibilitatea ca cineva sa va dezactiveze optiunea HTTPS din contul de Gmail sau de pe PC-ul dvs., in incercarea de a va intercepta datele transmise catre serverele Google.

De asemenea, compania a anuntat pe blogul sau ca va cripta mesajele venite de pe Gmail chiar si atunci cand acestea circula prin reteaua interna a companiei. In trecut, desi informatiile trimise de la un computer catre serverele Gmail erau criptate, acestea se transmiteau necriptate catre un alt server Google.

Desigur, acest lucru nu va limita posibilitatile unor entitati guvernamentale de a intercepta informatiile de pe serverele Google, iar agentiile de aplicare a legii pot solicita in continuare acces la datele companiei. Totusi, acesta este un pas important catre cresterea intimitatii si securitatii utilizatorilor.