Imbunatatiti viteza site-ului dvs. utilizand compresia Gzip

gzipViteza de incarcare a site-urilor a devenit tot mai influenta in afectarea clasamentului motoarelor de cautare, ceea ce denota importanta optimizarii fiecarui aspect al site-ului dvs., pentru a imbunatati cat mai mult timpul de incarcare al acestuia. O modalitate de diminuare a timpului de incarcare si a dimensiunii unui site o reprezinta comprimarea fisierelor la nivel de server, prin activarea compresiei Gzip.

Ce este compresia Gzip?

Gzip este prescurtarea de la GNU zip. Acesta este un soft de comprimare open source, bazat pe “algoritmul deflate“. Pentru ca un server web Apache sa poata comprima fisierele folosind Gzip, acesta trebuie sa utilizeze modulul mod_deflate.

Cum se activeaza compresia Gzip

In timp ce unii furnizori de hosting au activata by default compresia Gzip, puteti si dvs. sa o activati manual prin adaugarea urmatorului cod in parte de sus a fisierului .htaccess

<ifmodule mod_deflate.c>

AddOutputFilterByType DEFLATE text/text text/html text/plain text/xml text/css
application/x-javascript application/javascript text/javascript image/png
image/jpeg image/gif

</ifmodule>

Apoi, puteti verifica daca compresia Gzip este activata, folosind extensia pentru Firefox, Live HTTP Headers. Dupa ce instalati extensia, dati click pe Tools > Live HTTP Headers pentru a vizualiza fereastra de anteturi HTTP.

Accesati site-ul dvs. folosind Firefox si veti putea vedea anteturile care sunt trimise catre serverul web. Cautati linia care incepe cu “Accept-Encoding“. In cazul in care compresia Gzip este activata, “Accept-Encoding” ar trebui sa fie urmat de “gzip, deflate“. Apoi, utilizand un intsrument de testare viteza site, veti vedea cat de mult au fost micsorate paginile site-ului dvs.

Un dezavantaj al utilizarii compresiei Gzip este acela ca utilizeaza mai multe resurse ale serverului, ceea ce inseamna ca ar putea folosi un procent mai mare din puterea de procesare. Prin urmare, utilizarea compresiei Gzip este recomandata clientilor care detin cel putin un pachet de hosting cu resurse medii.

Pentru mai multe informatii despre mod_deflate, dati click aici.