Importanta backupului contului de hosting

Petrecem ore si ore pentru a optimiza si imbunatati site-ul nostru si pentru a avea o prezenta online de calitate. Din pacate, pe fiecare an, sute de webmasteri trec prin experienta de a pierde datele sau site-urile si sunt nevoiti sa inceapa de la zero. Motivele pot fi diverse, ca de pilda compania de hosting nu mai exista, un hacker a spart contul de hosting de pe server si a sters datele, sau chiar din cauza unor probleme hardware ale serverului de hosting respectiv. Din fericire, majoritatea companiilor de hosting ofera optiunea de backup pentru clientii lor.

De ce este important sa creem backup?
Chiar daca compania de hosting creaza backpuri automate pentru conturile clientilor, este important ca noi sa avem o copie a site-ului sau a contului de hosting. Avand propriul nostru backup il putem folosi oricand pentru a repune online site-ul pe hostingul curent, sau pe un alt hosting.

Cum putem crea un backup general al contului?
Majoritatea companiilor de hosting pun la dispozitia clientilor o aplicatie de backup. Puteti crea un backup general al contului si apoi il puteti salva pe calculator, il puteti copia pe un CD sau DVD, un hard disk portabil sau un stick usb. Expertii recomanda pastrarea unei copii a backupului pe calcultorul propriu si a altor cateva copii pe medii de stocare externe.

Puteti face un backup doar pentru anumite fisiere din site sau pentru anumite baze de date. Backupul poate ramane intr-un folder al contului dvs. de hosting ca apoi sa il puteti transfera pe calcultor folosind FTP. Avantajul ar fi acela ca backupul este mereu online si il puteti accesa de oriunde.