Generatie noua de procesoare pentru servere dedicate

Intel a anuntat marti lansarea noilor sale procesoare Xeon E5-2600 pentru servere pe 2 si 4 socketuri, care este de altfel si primul upgrade major al companiei adus cipurilor pentru industria de servere dedicate x86, in aproape doi ani.

Procesoarele includ pana la 8 nuclee, sunt cu pana la 80 % mai rapide si consuma jumatate din energia consumata de predecesoarele lor, a declarat Intel. Ultimul upgrade major al companiei a fost in martie 2010, cand aceasta a anuntat procesoarele Xeon 5600. Portofoliul actual de cipuri de servere al lui Intel include cipuri low-end Xeon E3, bazate pe micro-arhitectura Sandy Bridge pentru servere cu pana la 2 socketuri si cipuri Xeon E7 Xeon pentru servere dedicate high-end care au pana la 10 nuclee si se bazeaza pe mai vechea arhitectura Westmere.

Traficul global de pe internet este in continua crestere, fapt ce pune presiune pe datacentere, iar noile procesoare vor ajuta serverele sa faca fata mai usor acestei cresteri.

Procesoarele Xeon E5-2600 sunt de altfel si primele ce suporta PCI-Express 3.0. Tehnologia PCI-Express este adesea folosita pentru a transfera date intre componente din interiorul computerelor si alte dispozitive. PCI-Express 3.0 transfera date la o viteza de 8 GB/secunda, ceea ce este o imbunatatire fata de predecesorul PCI-Express 2.0, care are o viteza de transfer de 5 GB/secunda.

Procesorul model nou este primul ce permite adaptoarelor Ethernet sa ruteze traficul I/O direct direct in memoria cache a procesorului. Tehnologia reduce utilizarea memoriei DRAM si astfel se reduce si latenta si se economiseste energie.

Intel lanseaza initial 1000 de procesoare Xeon E5-2600 cu preturi cuprinse intre 198 si 2.050 de dolari. Compania a lansat, de asemenea si procesoarele Intel Xeon E5-1600 destinate statiilor de lucru, care au preturi cuprinse intre 284 si 1.080 de dolari.

Speram sa le vedem cat mai curand si pe piata din Romania si la preturi competitive.