Inventatorul mouse-ului, Douglas Engelbart, s-a stins din viata

mouse_58930700

Stiti cine a inventat mouse-ul? Daca da, atunci meritati felicitari pentru ca va aflati printre putinele persoane din lume care stiu raspunsul la aceasta intrebare.

Pentru cei care nu stiu, “tatal” indispensabilului mouse este omul de stiinta Douglas C. Engelbart. Din pacate, inventatorul unuia dintre cele mai importante dispozitive existente vreodata s-a stins din viata pe data de 2 iulie 2013, la varsta de 88 de ani. Cauza decesului pare sa fi fost insuficienta renala.

Design-ul initial,din 1967 al mouse-ului lui Engelbart consta in doua roti metalice intr-o carcasa de lemn. La acea vreme, Engelbart era angajat al SRI International, care in prezent este un institut de cercetare non-profit. SRI a patentat inventia mouse-ului.

Licenta pentru fabricarea mouse-ului a fost mai tarziu vanduta companiei Apple, de unde a evoluat in ceea ce stim cu totii in ziua de azi. Cu toate acestea, Engelbart nu a primit niciun ban de pe urma succesului dispozitivului, dar a primit in schimb recunoasterea intregii lumi. In anul 2000, presedintele Americii Bill Clinton l-a onorat cu Medalia Nationala pentru Tehnologie, cea mai inalta distinctie din acest domeniu.

Referindu-se la Engelbart, SRI International a declarat ca “munca lui Engelbart este temelia pe care s-au construit computerele si Internetul din ziua de azi. Viziunea sa a fost aceea de a rezolva problemele cele mai importante ale omenirii prin utilizarea calculatoarelor pentru a imbunatati comunicarea si colaborarea dintre oameni. El va ramane cunoscut drept inventatorul mouse-ului si al originilor computing-ului interactiv.”

Chiar daca mouse-ul si-a mai pierdut din popularitate din cauza numarului tot mai mare de dispozitive cu touchscreen, putem spune cu siguranta ca industria de hosting se va baza pe “serviciile sale” si in urmatorii ani.