Linux si MacOS – cresteri rapide pe servere si computere

Microsoft poate domina inca piata sistemelor de operare, dar Linuxul si Mac OSX-ul de la Apple au avut cea mai rapida crestere in 2010, conform datelor de la Gartner.

Interesanta este cresterea sistemelor de operare Linux si Mac OS mai ales pe partea de sistem de operare pentru servere, cat si pentru computerele obisnuite ale end-userilor.

Pe partea sistemelor de operare folosite de clienti, Mac OS-ul a crescut cu 9,3% in 2010, fiind cea mai rapida crestere. OS-ul celor de la Apple a raportat o crestere de 15,8% insemnand aproximativ 520 milioane de dolari in 2010 datorita cresterii vanzarilor de calculatoare personale si laptopuri produse de Apple. Succesul se datoreaza diversitatii si imbunatarilor aduse atat computerelor facute de cei de la Apple cat si sistemului de operare Mac OS, o contributie aparte avand in acest sens si succesul telefoanelor mobile iPhone care utilizeaza ca sistem de operare Mac OS-ul.

Pe partea de servere, sistemele de operare linux au avut o crestere de 5,7% in 2010, fiind folosite de majoritatea companiilor de hosting. Piata a fost dominata in special de distrbutia de linux Red Hat, varianta Enterprise, licentele pentru aceasta distributie avand o crestere de 18,6% insumand 592 de milioane de dolari in 2010, de fapt acoperind cam 58,2% din piata distributiilor linux utilizate.

Varianta de OS a celor de la Microsoft, Windows Server business a raportat o crestere de doar 7,5% in 2010.

De asemenea, o crestere semnificativa pe piata sistemelor de operare au avut si cei de la IMB cu 7,5% si HP cu 3,7%.

Linuxul a fost acceptat ca o alternativa viabila pentru sistemele de operare Microsoft mai ales ca multi au inlocuit Windows-ul cu Linux, lucru care a dus la aceste cresteri semnificative.