Infamul malware Stuxnet inca este activ pe unele computere, iar in timp ce amenintarea nu mai poate fi controlata de catre atacatorii originali, prezenta sa demonstreaza securitatea slaba a unor organizatii.
Stuxnet, care conform mai multor relatari a fost dezvoltat de Statele Unite si Israel, este un worm conceput pentru a viza sistemele cibernetice industriale. Malware-ul a devenit cunoscut ca prima arma cibernetica din lume, dupa ce a provocat daune grave la centralele nucleare iraniene.
Acum, la cinci ani dupa ce a fost descoperit, inca exista sisteme infectate cu Stuxnet, potrivit firmei de securitate cehe Kleissner & Associates, care opereaza sistemul de monitorizare botnet Virus Tracker.
India detine aproximativ 45% din sistemele infectate, urmata de Iran cu 33%, si Indonezia cu 10%. Kleissner a subliniat ca numarul de infectii nu indica numarul de dispozitive unice infectate, deoarece un singur dispozitiv infectat poate genera mai multe inregistrari.
Kleissner a mai remarcat faptul ca malware-ul este inca activ in background pe aceste sisteme, doar ca nu mai poate fi controlat de catre atacatorii originali deoarece domeniile de comanda si control sunt detinute in prezent de compania de securitate. Totusi, acest lucru arata ca unele organizatii nu fac o treaba buna atunci cand vine vorba de detectarea si eliminarea malware-ului din sistemele proprii.