Oficialii ucraineni au oprit 30.000 de site-uri cu continut pro-rus

server-sbu-seizeAproape 30.000 de site-uri gazduite de furnizorul de servicii ucrainean NIC.ua au fost oprite dupa ce Serviciul de Securitate de Stat al Ucrainei (SBU) vizase doar cinci site-uri anti-ucrainene si a confiscat mai multe servere din datacenterele NIC.ua. Chiar daca mii de site-uri au revenit online in ultimele saptamani, cateva sute inca sunt oprite, in timp ce SBU incearca sa afle cine gazduieste site-urile “pro-ruse”.

In conformitate cu GlobalVoices, autoritatile au oprit mai multe site-uri de e-commerce, de caritate, de stiri, si chiar site-uri locale guvernamentale, in incercarea de a opri cele cinci site-uri pro-ruse. Doar un singur site din cele cinci a fost gazduit de NIC.ua, dar acesta a fost deja blocat de companie inca din ianuarie. Trei din cele cinci site-uri vizate au ca registrar compania NIC.ua.

GlobalVoices a mai spus ca “utilizatorii de pe Facebook si-au exprimat ingrijorarea cu privire la usurinta cu care pot fi confiscate serverele, fara un proces echitabil, iar furnizorii de hosting ucraineni sunt si ei ingrijorati ca atat companiile, cat si persoanele fizice care le sunt clienti vor migra catre servicii de hosting internationale, fortand companiile de hosting locale sa iasa din business”.

Uniunea Europeana lucreaza in prezent la noi legi pentru protectia datelor si a comertului, care vor fi publicate in curand.

Sursa foto