Opera isi deschide datacenter in Islanda

Opera Software, dezvoltatorul browserului Opera, a anuntat ieri ca a deschis un mini datacenter in Islanda, folosind un container de la firma spaniola de AST Global.

Opera a postat si un slideshow cu fotografii din container, acesta aflandu-se la Thor Data Center (www.thordc.com) in localitatea Hafnarfjorour.

Ce este deosebit la aceste containere: folosesc o tehnica de racire gratuita pe baza aerului rece din Islanda in loc sa foloseasca tehnologii pe baza de aer conditionat care sunt mari consumatoare de energie.

Costul foarte scazut din punct de vedere energetic si poluarea minima sunt factori importanti pe care Opera Software i-a luat in considerare cu aceasta mutare, intentia este sa transfere datele a peste 20 de milioane de utilizatori de Opera Mobile din Europa, Africa si Asia in noul datacenter. Opera Mini este unul din cele mai populare browsere mobile, cu peste 71 de milioane de utilizatori.

Data center-ele din Islanda sunt din ce in ce mai cautate datorita energiei geotermale, a capacitatii de racire doar prin simpla existenta a aerului rece si desigur a faptului ca are de castigat si mediul care este mult mai putin afectat decat in cazul unei solutii de hosting in datacentere clasice.

Sursa: thewhir.com