PHP 5 va deveni periculos in scurt timp

PHP este un limbaj de programare web. WordPress, Joomla, Drupal, magazine online, reviste, diverse siteuri si platforme online folosesc PHP.

PHP 5 devine EOL la data de 1 Ianuarie 2019. EOL (End Of Life) inseamna ca producatorul acestuia nu il mai intretine si opreste suportul pentru acesta.

Iata mai jos tabelul cu datele de support ale dezvoltatorului PHP:

PHP5 EOL

Asta inseamna ca, dupa 1 Ianuarie 2019, in cazul in care se vor mai gasi probleme (de securitate si/sau stabilitate) in acest produs, acestea nu vor mai fi solutionate de producatorul PHP.

Iar istoria si statisticile ne spun ca se vor descoperi destule probleme, mai ales de securitate.

Oprirea suportului pentru PHP 5 de catre producatorul acestuia poate avea 2 implicatii majore pentru proprietarii de websiteuri care inca folosesc aceasta versiune
1. Siteul dezvoltat cu PHP 5 va deveni vulnerabil imediat ce o problema de securitate este gasita in PHP 5
2. In cazul in care firma de hosting la care aveti gazduit siteul opreste din motive de securitate versiunea PHP 5 atunci websiteul dvs va functiona cu erori sau nu va mai functiona deloc.

Cum puteti afla versiunea de PHP sub care ruleaza siteul dvs in acest moment? Este foarte simplu: va autentificati in panoul de administrare cPanel si apoi cautati “MultiPHP Manager” pe care il gasiti la sectiunea Software. Acolo veti gasi lista cu domeniile gazduite in contul respectiv de hosting, fiecare domeniu avand in dreptul sau versiunea de PHP folosita, de exemplu “PHP 5.6 (ea-php56)” sau “PHP 7.2 (ea-php72“.

Cum puteti afla daca siteul dvs va functiona corect cand PHP 5 va fi oprit? Va autentificati in panoul de administrare cPanel si  cautati “MultiPHP Manager” pe care il gasiti la sectiunea Software. Daca in dreptul domeniului aveti mentionata o versiune de PHP 5 atunci bifati casuta din fata domeniului respectiv si apoi, mai sus, la optiunea “Set PHP Version per Domain” selectati o versiune de PHP, de exemplu PHP 7.2 si apasati pe butonul Apply (denumirea butonului poate diferi daca nu aveti cPanel in engleza).
Verificati apoi daca siteul si sectiunile acestuia  va mai functioneaza. Faceti o verificare amanuntita, in cazul in care folositi platforme mai complexe verificati functionalitatea functiilor, sectiunii de administrare, plasarea de comenzi, emiterea de facturi, trimiterea de emailuri, etc.
In cazul in care siteul nu functioneaza corect cu PHP 7 atunci reveniti la cPanel, bifati casuta din fata domeniului si selectati PHP 5 la optiunea “Set PHP Version per Domain” si apasati butonul Apply. Siteul va rula sub PHP 5 din nou. Astfel veti avea timp sa remediati problemele si sa faceti migrarea catre PHP 7.

Mentionam ca PHP versiunea 5 este disponibila din 2004. Dezvoltatorul PHP a “sarit” oarecum peste versiunea 6 si a scos pe piata PHP 7 in 2015.

Rugam clientii megahost.ro sa verifice compatibilitatea pentru websiteurile gazduite si sa ia masuri pentru migrarea catre PHP 7.2 (PHP 7.0 este deja anuntat ca EOL pentru Decembrie 2018).

Megahost.ro va continua sa furnizeze suport pentru versiunea de PHP 5.6 pana in momentul in care va fi facut public primul exploit (vulnerabilitate).
Din acel moment PHP 5 va disparea de pe toate serverele noastre, evident din motive de securitate.

Atentie: acest lucru ar putea surveni imediat dupa data anuntata (1 Ianuarie 2019) sau dupa o perioada mai lunga. In practicile comunitatilor de hackeri exista insa obiceiul de a tine ascuns un exploit pana cand dezvoltatorul softwareului vizat opreste supportul pentru acesta sau pana iese o versiune noua.

Va dorim succes!