Primele procesoare cu tranzistoare 3D de la Intel

Intel a lansat luni procesoarele Xeon pentru servere dedicate, printre care si procesorul low-power E3, care are tranzistori 3D si este primul procesor de server bazat pe microarhitectura Ivy Bridge.

Noua gama include 8 procesoare Xeon E5-4600 pentru servere midrange si 11 procesoare low-power Xeon E3 pentru microservere, care sunt servere low-power destinate in principal pentru servirea web si aplicatii de tip cloud. Se asteapta ca marii producatori de servere, printre care Dell, IBM, Hewlett-Packard, Lenovo, Quanta si Cisco Systems, sa anunte primele servere dedicate bazate pe noile procesoare.

Procesoarele E5-4600 sunt destinate serverelor four-socket cu sarcini mari de lucru, cum ar fi prelucrarea de baze de date, tranzactii private in cloud sau putere de calcul de inalta performanta. Acestea au la baza microarhitectura Sandy Bridge. De cealalta parte, procesoarele low-power E3 sunt destinate categoriei microserver, care este inca in faza incipienta, dar este de asteptat sa creasca impreuna cu activitatea web si cloud din datecentere. Procesoarele sunt destinate pentru microservere single-socket, care partajeaza mai multe componente, cum ar fi memoria si sursa de alimentare.

Intel a planuit ca in acest an sa lanseze si un procesor pentru server dedicat bazat pe procesorul Atom, care se va numi Centerton si va fi destinat exclusiv microserverelor. Procesoarele Atom sunt gasite in mare parte in smartphone-uri si tablete, iar noua varianta pentru microservere va consuma doar 6 wati/ora.