Reseller Hosting: Cum sa restaurati un backup pe un server cPanel/WHM

Pentru orice furnizor de hosting este important sa stie cum sa faca backup la site-urile si la bazele de date pe care le gazduieste pe serverele sale. De asemenea, pentru un plus de siguranta, este important sa se faca backup la intervale regulate de timp sau inainte de a se face orice fel de modificari pe server. cPanel a simplificat acest proces, iar prin configurarea de backup-uri automate si programarea sarcinilor de backup, veti putea fi sigur ca toate datele importante va sunt salvate si stocate pentru situatii de urgenta. Aveti posibilitatea sa alegeti unde sa stocati backup-urile, fie pe acelasi server (standard backup), fie pe oricare alt server (remote FTP backup). Cu toate acestea, configurarea backup-urilor automate este o optiune disponibila numai in cazul unui server dedicat sau a unui VPS.

Resellerii pot programa sarcini de backup automate?

Raspunsul la aceasta intrebare este nu. Deoarece un reseller imparte resursele unui server cu alti reselleri, principala problema apare atunci cand sunt facute prea multe backup-uri simultan si des. In cazul backup-urilor automate nu exista posibilitatea de a sterge backup-urile vechi inainte ca cele noi sa fie generate. Prin urmare, prea multe backup-uri inutile consuma mult din spatiul alocat pe harddisk unui cont de reseller.

In concluzie, ca reseller, nu puteti programa sarcini de backup automate, ci puteti crea doar backup-uri manuale (de exemplu, un full backup). Acest tip de backup include intreg diretorul home, bazele de date MySQL si forwardele de e-mail.

Pentru a crea manual un full backup, urmati pasii de mai jos:

1) Logati-va in cPanel.
2) Dati click pe Backups.
3) Dati click pe Download or Generate a Full Website Backup.
4) Selectati Home Directory din meniul drop down de la Backup Destination.
5) Alegeti o adresa de e-mail pe care sa primiti notificarea ca backup-ul a fost finalizat.
6) Dati click pe Generate Backup.

Backup-ul il veti gasi in directorul home, ca fisier .tar.gz, si il veti putea descarca prin intermediul cPanel, SSH sau FTP. Cel mai simplu este prin cPanel.