Roaming in UE la tarife mai mici

UE a anunţat măsuri pentru a încerca sa reduca costurile ridicate pentru serviciile de date in roaming din Europa.

Regulamentul propus urmeaza sa intre in vigoare in aproximativ 3 ani si permite clientilor sa semneze un contract pentru servicii de roaming mai ieftine, separat de contractul lor de servicii nationale de telefonie mobila, dar folosind acelasi numar de telefon si aceeasi cartela SIM.

Acest lucru ar oferi de asemenea, operatorilor de telefonie mobila, dreptul de a utiliza retelele altor operatori din statele membre UE, la preturi reglementate en-gros, pentru a incuraja concurenta intre operatori in ceea ce priveste preturile serviciilor de roaming.

Operatorii vor fi in continuare obligati sa furnizeze informatii privind pretul serviciilor de roaming pentru clientii care trec dintr-un stat in altul in UE.

Mai mult, s-ar diminua tarifele pentru serviciile de voce si SMS-uri si s-ar putea introduce un plafon nou pentru pretul de vanzare cu amanuntul al serviciilor de date mobile. Pana la 1 iulie 2014, consumatorii de roaming ar trebui sa plateasca nu mai mult de 24 de centi/min pentru un apel, 10 centi/min pentru primirea unui apel, 10 centi pentru a trimite mesaje text si 50 de centi/megabyte pentru navigarea pe internet.

Pe termen lung, conform UE, tarifele de roaming nu ar trebui sa fie mai mari decat tarifele standard interne. Cu toate ca acest obiectiv se urmareste de ceva timp, tarifele nu au scazut atat de mult pe cat ar fi trebuit; totusi recent tarifele pentru serviciile de roaming au fost diminuate fata de anii trecuti.