Server Dedicat: configurarea retelei in CentOS/RedHat

Configurarea retelei pe un server dedicat sau calculator care ruleaza distributia de Linux CentOS este similara cu cea din RedHat. Mare parte din configuratie se face editand fisierul /etc/sysconfig/network unde se definesc numele de host si gateway-ul si implicit si in fisierele din directorul /etc/sysconfig/network-scripts/.

Configurarea ip-ului placii de retea se face folosind scriptul /etc/init.d/network care trebuie pornit inaintea altor servicii de retea.

Exista si o unealta grafica pentru configurarea retelei (system-config-network), se poate accesa lansand comanda
# setup

Se selecteaza apoi din meniu, optiunea “Network configuration“. Aici putem defini ip-uri pentru toate placile de retea existente (informatiile se vor scrie in directorul /etc/sysconfig/networking/devices/, in fisiere de forma ifcfg-interface, unde interface este numele placii de retea). Putem de asemenea modifica ip-urile serverelor pentru DNS, informatiile salvandu-se in fisierul /etc/resolv.conf.

Exista si alte metode de configurare a retelei pe un server dedicat:

system-config-network-tui: este versiunea text a utilitarului de configurare amintit mai sus
system-config-network-druid: – este un ghid care va ajuta pas cu pas in configuararea retelei (indiferent ca este vorba de o placa de retea, wireless, o conexiune ISDN sau DSL).

Setarile de configurare ale firewall-ului sunt salvate in fisierul /etc/sysconfig/iptables, care este formatat in asa fel incat sa poata fi utilizat de comanda iptables-restore. Firewall-ul se poate administra folosind scriptul /etc/init.d/iptables care poate fi rulat cu argumentele:
start (pentru a porni firewall-ul)
stop (pentru a opri firewall-ul)
panic (dezactiveaza conexiunea la internet)
status (pentru a vedea regulile de firewall care sunt active pe server).

Un alt utilitar simplu insa nu foarte flexibil este si system-config-firewall, care este mai degraba adecvat pentru un calculator desktop, insa nu pentru a configura firewall-ul pe un server dedicat sau router.