Server dedicat: moduri de rulare PHP

Pe serverele de cPanel hosting veti avea optiunea de a utiliza unul din cele 4 moduri diferite de rulare PHP. Cand alegeti modul pe care doriti sa-l utilizati, este indicat sa fiti deja familiarizat cu elementele de baza ale fiecaruia si sa stiti care este adecvat pentru serverul dvs.

Modul DSO

Modul DSO pentru PHP ruleaza PHP ca utilizator Apache (de obicei numit “apache” sau “nobody”), ca parte a unui proces Apache. O perioada, rularea PHP in calitate de DSO a fost metoda preferata de implementare PHP, datorita performantei si usurintei de instalare.

Cu toate acestea, in timp, a devenit evident faptul ca rularea proceselor PHP ca utilizator Apache era o practica gresita de securitate, deoarece de multe ori putea duce la exploatarea aplicatiilor site-ului, datorita nevoii frecvente a fisierelor de a avea permisiuni liberale. Totusi, dincolo de implicatiile de securitate cunoscute, interpretorul DSO suporta cele mai cunoscute module de cache (APC, eAccelerator si xCache), si consuma de asemenea mult mai putine resurse decat un PHP rulat ca CGI. Cu toate acestea, DSO nu suporta niciun alt Apache MPM inafara de Prefork.

Modul CGI

Exista 3 tipuri de interpretoare CGI disponibile:

1) CGI
2) FCGI (FastCGI)
3) suPHP

Principala functionalitate care le diferentiaza pe acestea de modul DSO este faptul ca vor rula procesele PHP ca utilizator de sistem, fiind astfel mult mai sigure decat interpretorul DSO.

Toate interpretoarele CGI suporta MPM Event, Prefork si Worker, dar numai FCGI suporta cache. Prin urmare, utilizarea resurselor de catre procesele PHP care sunt rulate in modul CGI tinde sa fie mai mare. CGI si suPHP sunt considerate a fi cele mai lente, in timp ce FCGI este mai rapid decat cele 2, dar mai lent decat DSO. FCGI devine tot mai popular si ramane de obicei alegerea utilizatorilor care au un mediu de hosting limitat si gazduiesc site-uri cu trafic mare.

Din cele 3 interpretoare mentionate mai sus, furnizorii de shared hosting de obicei prefera suPHP, deoarece ofera un echilibru intre performanta, securitate si personalizare. suPHP are propriul sau fisier de configurare ce permite optimizarea nivelului de securitate, si care permite de asemenea utilizatorilor sa foloseasca cu usurinta propriile fisiere php.ini.