Servere de la Google racite cu apa din Marea Baltica

Google va da in folosinta un nou datacenter in Finlanda in aceasta toamna si ca de obicei, foarte inovativi, cei de la Google vor folosi apa din Marea Batica pentru racirea serverelor.

Este primul datacenter care foloseste o astfel de tehnica. Datacenterul este construit pe locul unde in trecut a functionat o fabrica de hartie si care folosea un tunel sapat in granit pentru a transporta apa din mare pana in fabrica. Se pare ca Google va folosi chiar acel tunel pentru aducerea apei necesare racirii serverelor sale, desigur folosind un sistem de racire care o va aduce la temperatura necesara.

Google a cheltuit peste 250 de milioane de dolari pentru constructia datacenterului, aceasta suma incluzand si costul terenului. Se spera insa sa se economiseasca destul de mult din faptul ca racirea va fi foarte eficienta.

Datacenterul si serverele sunt programate sa fie puse in functiune in aceasta toamna, Google a postat si un videoclip pe youtube in care este prezentat acest datacenter: http://youtu.be/VChOEvKicQQ