Terminologie in Web Hosting: PHP

phpConform dezvoltatorului php.net, PHP este un acronim pentru “PHP: Hypertext Preprocessor”, cu toate ca alte surse considera ca acest acronim a fost initial pentru “Personal Home Page”, “Pre-Hypertext Processing” sau “Parser Hypertext Preprocessor”.

Oricum, prin definitie PHP este un limbaj de programare, open source, ruleaza server-side, si poate fi incorporat in HTML prin introducerea scripturilor intre taguri PHP. PHP este server-side adica este procesat de catre server inainte de a fi livrat catre browser ca output final HTML in paginile web. Acest lucru il face foarte util si este folosit pe scara larga pentru crearea de websiteuri dinamice si functionale.

Un website dinamic este compus din pagini web dinamice, aceasta dinamicitate vine de la faptul ca resursa respectiva poate fi modificata utilizatorii care interactioneza cu ea, de exemplu un forum, o cautare in baza de date, un guestbook, etc.

O pagina PHP are de obicei extensie proprie, .php. In trecut mai era folosita si versiunea de PHP atunci cand se punea extensia paginii: .php3, .php4 sau phtml cateodata. Incepand cu PHP versiunea 5, extensiile paginilor scrise in PHP sunt .php.

PHP este oferit standard la toate pachetele de hosting oferite de megahost.ro

Cum arata tagurile PHP:

<?php
?>

sau:

<?
?>

PHP a fost creat in 1995 de catre Rasmus Lerdorf iar dezvoltarea acestui limbaj nu s-a oprit nici pana acum. Este dezvoltat in continuare de PHP Group, si este gratuit sub licenta PHP.