Trend Micro lanseaza o solutie pentru detectarea Stuxnet

Trend Micro a lansat o soutie pe care administratorii de sisteme o pot folosi petru scanarea dupa Stuxnet, programul malware care starneste panica deoarece afecteaza sisteme industriale de control, in special cele proiectate de Siemens.

Antivirusul Trend Micro detecta oricum prezenta lui Stuxnet, insa firma a decis sa lanseze un instrument de sine statator care poate fi folosit de catre oricine, chiar daca nu foloseste antivirusul Trend Micro.

Instrumentull ce detecteaza Stuxnet poate scana computerele dintr-un interval de IP-uri, trimitand pachete spoofate de date care arata similar cu cele trimise de Stuxnet. Daca Stuxnet este pe sistemul respectiv, atunci el raspunde la acele pachete de date.

Se  stie ca Stuxnet este un vierme ce infecteaza computerele ce ruleaza sub Siemens WinCC SCADA. Symantec a raportat Vinerea trecuta ca Stuxnet cauta convertoarele de frecventa pentru a le altera proprietatile, aceste convertoare sunt folosite pentru a schimba frecventa tensiunilor de iesire dintr-o retea electrica la o frecventa foarte mare. De obicei frecvente foarte mari sunt folosite pentru instalatiile de imbogatire a uraniului.

Stuxnet este un program foarte avansat din punct de vedere tehnic, chiar daca este malware, insa are si lacune, fapt ce a dus la dezvoltarea unei solutii pentru contracararea lui.

Trend Micro declara ca viermele inca se raspandeste rapid in special in China unde securitatea pentru computere este aproape de zero.

Stuxnet Scanner Tool este disponibil pentru download gratuit pe siteul Trend Micro.