Tutorial hosting: Resetarea permisiunilor asupra unei baze de date

In conditii normale, administratorul de sistem al unui server dedicat nu trebuie sa interactioneze sau sa administreze bazele de date ale proprietarilor de site-uri. Cu toate acestea, daca unul dintre utilizatorii dvs. face ceva gresit care sa-i afecteze baza de date, aveti posibilitatea sa utilizati WebHost Manager (WHM) din cPanel pentru a remedia problema.

Daca un utilizator de baza de date a pierdut permisiuni (cum ar fi ALTER, DELETE si INSERT), baza de date ar putea deveni practic inutilizabila pentru acel utilizator. cPanel are un script de linie de comanda denumit “restoregrants”, care poate reseta permisiunile unui utilizator, restituindu-le pe cele implicite. Pentru a face acest lucru, introduceti urmatorul sir in linia de comanda:

/usr/local/cpanel/bin/restoregrants –cpuser=$cpuser –db={mysql, pg} –dbuser=$dbuser

Inlocuiti $cpuser cu numele utilizatorului cPanel si $dbuser cu numele bazei de date a utilizatorului. Cuvintele “mysql” si “pg” se refera la tipuri de baze de date (MySQL si PostgreSQL), asa ca trebuie sa o alegeti pe cea cuvenita.

Aceasta comanda functioneaza pentru un singur utilizator. Daca doriti sa restaurati permisiunile tuturor utilizatorilor, introduceti:

/usr/local/cpanel/bin/restoregrants –cpuser=$cpuser –db={mysql, pg} –all

Daca “restoregrants” nu functioneaza sau pur si simplu preferati sa resetati permisiunile din panoul de control pentru hosting, faceti urmatoarele:

1) Logati-va in WHM si mergeti la “List Accounts”
2) Dati click pe “+” de langa contul pe care doriti sa-l modificati
3) Alegeti “Sync MySQL password with account password”
4) Introduceti noua parola si dati click pe “Change”

Acest lucru va oferi în mod automat accesul utilizatorului la baza de date si va restaura permisiunile. Pentru mai multe informatii despre fiecare procedura, consultati documentatia online cPanel.