Tutorial server dedicat: crearea unui DNS cluster in cPanel

In hosting, un cluster DNS este un grup de servere DNS care partajeaza si sincronizeaza fisiere de configurare ale zonelor DNS. Avand un nameserver cluster, veti fi asigurat ca domeniul dvs. va fi online, chiar daca unul din serverele DNS este compromis sau inaccesibil. Recomandarea standard este sa le aveti separat, pe 2 continente diferite, daca este posibil.

Ce va trebuie pentru a crea un DNS cluster: Cel putin doua servere cPanel ce ruleaza DNS, de preferinta conectate intre ele. Pentru acest lucru, ambele trebuie sa aiba portul DNS (53) deschis si sa accepte conexiuni de la al doilea membru al clusterului.

Activarea DNS clustering pe fiecare server

In primul rand, va trebui sa activati DNS clustering prin intermediul interfetei WHM a fiecarui server:

1) Navigati la ecranul Configure Cluster.
2) Selectati Enable DNS clustering.
3) Dati click pe Change.
4) Dati click pe Return to Cluster Status.

Acum este activat DNS clustering si se va deschide o noua sectiune de configurare numita Global Cluster Options. Aceasta sectiune va permite sa renuntati la un anumit server din cluster, in cazul în care acesta nu raspunde la comenzi, si de asemenea va permite sa stabiliti numarul de comenzi la care serverul trebuie sa fie deconectat in cazul in care nu raspunde.

Puteti pastra setarile implicite si sa activati notificarile atunci cand un server este deconectat din cluster.

Configurarea clusterului

Din interfata WHM a serverului web:

1) Navigati la sectiunea Configure Cluster.
2) Adaugati un nou server in cluster box.
3) Selectati tipul de server din meniul drop-down.
4) Dati click pe Configure. WHM va afisa ecranul cPanel DNS Remote COnfiguration.
5) Langa Remote cPanel & WHM DNS service, introduceti hostname-ul sau adresa IP a nameserverului pe care doriti sa-l conectati.
6) Langa Remote server username, introduceti numele de utilizator WHM pentru nameserver.
7) Sub Remote server access hash, introduceti cheia de acces de la distanta a nameserver-ului.

Puteti genera o cheie folosind interfata WHM a nameserver-ului. Logati-va în WHM de pe nameserver si navigati la Manage SSH Keys. Odata ce cheia apare, folosing comanda copy/paste, copiati-o in Remote server access hash box.

Specificati rolul DNS a serverului web

Selectati Synchronize si dati submit. Avand serverele sincronizate, acest lucru inseamna ca ele se vor sincroniza cu modificarile efectuate pe alt server din acelasi cluster. Desi nu este recomandat, in cazul in care nu doriti acest lucru, aveti optiunea “Stand Alone”.

Concluzie

Va trebui sa reluati acelasi proces descris mai sus si pentru al doilea server, astfel incat ambele sa fie sincronizate. Aceasta este o configurare standard si puteti avea mai multe nameservere si clustere DNS, adaugand acest cluster ca slave la un altul si asa mai departe, in functie de cat de mare trebuie sa fie clusterul dvs. DNS.