Tutorial server dedicat: mariti performanta MySQL cu MySQL Tuner

Scriptul MySQL Tuner este un script Perl gratuit care face sugestii de configurare bazate pe performanta unui server dedicat si a utilizarii MySQL.

In majoritatea cazurilor, efectuarea modificarilor recomandate de catre script poate ajuta la imbunatatirea performantei MySQL si poate reduce utilizarea resurselor de catre server.

Pentru a utiliza MySQL Tuner, urmati acesti pasi simpli:

1) Descarcati scriptul pe serverul dvs.:

wget

2) Faceti-l executabil:

chmod +x mysqltuner.pl

3) Rulati scriptul:

./mysqltuner.pl

4) Cand vi se solicita, introduceti numele de utilizator si parola MySQL (daca doriti sa utilizati “root”, parola dvs. poate fi gasita in /root/.my.cnf de pe serverele cPanel)

5) Atunci cand scriptul ruleaza, acesta va va arata valorile curente my.cnf (configurarea MySQL) si va va alerta in cazul in care unele dintre ele trebuiesc ajustate. Daca doriti sa ajustati aceste valori, editati /etc/my.cnf ca utilizator root si adaugati sau editati variabilele pe care este nevoie sa le schimbati.

6) Dupa ce ati terminat editarea, reporniti MySQL

service mysql restart

sau

service mysqld restart

Daca doriti sa rulati scriptul din nou, este recomandat sa asteptati o zi sau doua pentru a vedea daca modificarile pe care le-ati facut va afecteaza in vreun fel performantele. Tineti cont si de faptul ca activitatea MySQL, precum si durata de cand MySQL ruleaza pot afecta recomandarile scriptului, asa ca cel mai bine este sa asteptati ca MySQL sa ruleze cateva zile si sa executati scriptul in timpul perioadelor de activitate maxima de pe un server dedicat.