Uptime si downtime in cazul hostingului shared

uptime-monitorDaca aveti un plan de hosting shared pentru site-ul dvs., atunci cu siguranta ca v-ati confruntat cu timpi de downtime din cand in cand. Majoritatea furnizorilor de hosting garanteaza un uptime de minim 99%, ceea ce inseamna ca nu exista uptime garantat 100%. Acesta este un factor pe care fiecare webmaster il ia in considerare, deoarece afecteaza atat traficul, cat si vanzarile.

Ce este uptime-ul?

Uptime-ul se refera la timpul total de functionare neintrerupta a unui server. Uptime-ul depinde de alimentarea cu energie electrica a serverului, conexiunea la Internet si raspunsul la ping. Este extrem de important sa verificati uptime-ul unui serviciu de shared hosting inainte de a-l comanda. Cu cat este mai mare uptime-ul, cu atat mai bine va fi pentru traficul site-ului dvs. si pentru vanzari.

Uptime-ul este indicat in procente, care indica cat la suta din timpul unei luni de zile un site va fi online.

Iata cum se traduc aceste procente:

– 99,9% uptime = maxim o ora de downtime intr-o luna.
– 99,95% uptime = maxim 30 de minute downtime intr-o luna.
– 99,99% uptime = maxim 5 minute de downtime intr-o luna.

Niciun furnizor de web hosting nu va avea 100% uptime, deoarece mai devreme sau mai tarziu ceva tot se va intampla. Pur si simplu exista prea multi factori implicati: retele, alimentarea cu energie electrica, defectarea echipamentelor, probleme de software, erori umane, etc.

Lucrarile de mentananta nu sunt incluse in procentajul uptime. Cand companiile de hosting calculeaza uptime-ul, de obicei nu includ downtime-ul cauzat de lucrarile de mentenanta planificate. Acest lucru inseamna ca, daca o companie de web hosting spune ca garanteaza un uptime de 99,9%, asta inseamna 99,9% uptime minus downtime-ul cauzat de lucrarile de mentenanta.

Ce este downtime-ul?

Downtime-ul este opusul uptime-ului, si se refera la timpul total de nefunctionare a unui server.

Exista doua tipuri principale de downtime:

Downtime neplanificat – dupa cum sugereaza si numele, acest tip de downtime apare atunci cand site-ul dvs. pica fara niciun avertisment. Motivele din spatele unui downtime neplanificat pot fi multe. Unele dintre cauze includ defectiuni hardware cauzate de probleme din software, componente defecte, erori umane sau dezastre naturale. In cazul acestui tip de downtime, furnizorul dvs. de hosting va va informa printr-un e-mail sau prin intermediul site-urilor de social media.

Downtime planificat – Acest tip de downtime apare atunci cand se fac lucrari de mentenanta, upgrade-uri de hardware sau update-uri majore de software. In acest caz, veti primi in avans o notificare din partea furnizorului de gazduire web.

Conform WebHostingStuff.com, megahost.ro are un uptime de 99,98%.

Sursa foto