Vanzarile de PC-uri continua sa scada

Viitorul industriei PC-urilor ramane nesigur. Cel putin asta spun cele mai recente statistici pe al treilea trimestru 2013, publicate miercurea trecuta de compania de cercetare Gartner, care a constatat pentru a sasea oara consecutiv o scadere a vanzarilor de PC-uri la nivel global. De asemenea, Gartner a indicat ca piata tabletelor are o tendinta ascendenta, in detrimentul PC-urilor.

“Consumatorii migreaza tot mai mult de la PC-uri la tablete pentru a afla informatiile de zi cu zi, fapt ce a dus la scaderea vanzarilor de PC-uri, atat pe pietele mature, cat si pe cele emergente. Disponibilitatea tot mai mare a tabletelor Android ieftine a atras consumatorii de pe pietele emergente, si sunt achizitionate ca dispozitive suplimentare pe pietele mature”, a declarat compania.

In plus, si clientii de hosting prefera sa-si administreze site-urile de oriunde s-ar afla, ceea ce inseamna ca multi prefera un dispozitiv portabil in locul traditionalului PC.

Estimarile Gartner au aratat ca fabrincantul de PC-uri Lenovo este lider de piata, reprezentand 17,6% din vanzarile globale de PC-uri. Nu cu mult in urma sa este HP (17,1%), în timp ce Dell (11,6%), Acer (8,3%) si Asus (6,1%) completeaza podiumul.

In ciuda deficientelor evidente ale pietei PC-urilor, inca mai exista speranta. In SUA, vanzarile au crescut cu 3,5%. Printre factorii care au contribuit la aceasta crestere se afla noile procesoare Intel Haswell, dar si lichidarile de stoc de la inceputul acestui an. Cu toate acestea, in China, vanzarile de PC-uri au ramas destul de slabe.

Puteti vedea rezultatele complete ale studiului Gartner aici.