Afla ce provoaca 1 din 8 atacuri cibernetice

usb logoConform cu statisticile producatorului de solutii antivirus Avast, unul din 8 atacuri cibernetice are loc prin device-uri USB, exploatandu-se functia AutoRun din Windows.

AutoRun alerteaza utilizatorii atunci cand un device cum ar fi de exemplu un memory stick USB este conectat la computer.  AutoRun este menit sa ajute utilizatorii sa aleaga aplicatia cu care sa deschida acel device sau sa acceseze fisierele de pe acesta.

Aparatul infectat ( un stick USB, un PlayStation, o camera digitala, un mp3 player sau chiar un telefon mobil ) porneste un fisiere executabil care este responsabil pentru introducerea in computerul la care este conectat a programelor de tip malware. Aceste programe se copiaza in sistemul de operare Windows si se poate multiplica acolo sau raspandi pe alte aparate care se vor conecta ulterior la acel computer infectat.

Ce trebuie sa stiti referitor la masurile de securitate atunci cand folositi un aparat USB:

  • Circa 60% din programele malware pot fi raspandite prin deviceuri USB
  • Nu porniti computerul cu deviceul conectat la portul USB, acest lucru poate duce la infectarea directa a computerului deoarece virusii pot fi incarcati in sistem inainte ca orice program de tip antivirus sa porneasca
  • Setati programul antivirus pe auto-scanning astfel incat acesta sa scaneze fisierele de pe stick inainte ca Windows sa le acceseze

Sursa: avast.com