10 limbaje de programare “la moda” in 2023

Programming-LanguagesIn prezent, sectorul tehnologic este in plina expansiune si dezvoltare, la fel ca si industria de hosting. Prin urmare, abilitatile de codificare sunt la mare cerere, iar job-urile in programare sunt platite mult mai bine fata de alte job-uri cu cerinte medii.

Limbajele de programare cerute in job-urile IT variaza in functie de sectorul de activitate. In domeniul financiar si in cadrul marilor intreprinderi, partea de software trebuie sa indeplineasca functii extrem de complexe, dar si sa mentina un grad de organizare foarte inalt, fapt care necesita limbaje de programare cum ar fi Java si C#. Pe de alta parte, partea de software pentru mass-media si web design necesita limbaje de programare dinamice, versatile si functionale, cu un grad minim de codificare, cum ar fi Ruby, PHP, JavaScript si Objective-C.

Asadar, cunoasterea a cel putin un limbaj de programare din lista urmatoare poate aduce un avantaj incontestabil oricarui CV.

1. Java

Java este un limbaj de programare dezvoltat de Sun Microsystems in anii 1990. Este unul dintre cele mai cerute limbaje de programare si a devenit un software standard in mediul enterprise, pentru dezvoltare jocuri si aplicatii mobile, dar si pentru sistemul de operare Android. Java este conceput pentru a functiona pe mai multe platforme software, ceea ce inseamna ca un program dezvoltat pentru Mac OS X, de exemplu, ar putea rula si pe Windows.

2. Limbajul de programare C

C este un limbaj de programare pentru uz general, dezvoltat la inceputul anilor ’70, fiind cel mai vechi si mai utilizat limbaj de programare la scara larga. Acesta a reprezentat “fundatia” pe care s-au dezvoltat si alte limbaje de progamare renumite, cum ar fi C#, Java, JavaScript si Python. C este folosit in principal pentru crearea sistemelor de operare si a aplicatiilor incorporate.

3. C++

C++ este un limbaj de programare de nivel intermediar, conceput initial pentru a imbunatati limbajul C. C++ sta la baza unor aplicatii software renumite, cum ar fi Firefox, Winamp si programele Adobe. Este folosit pentru a dezvolta software de sistem, aplicatii software, aplicatii client-side si server-side de inalta performanta si jocuri video.

4. C#

Pronuntat “C-sharp”, C# este un limbaj de programare dezvoltat de Microsoft, ca parte a initiativei .NET. Combinand principii din C si C++, C# este un limbaj de programare pentru uz general, utilizat pentru a dezvolta software pentru platformele Microsoft si Windows.

5. Objective-C

Objective-C este un limbaj de programare pentru uz general, utilizat de sistemul de operare Apple. Acesta sta la baza sistemelor de operare Apple OS X si iOS, si poate fi folosit pentru a crea aplicatii pentru iPhone, fapt care a generat o cerere mare pentru acest limbaj de programare care intrase intr-un con de umbra.

6. PHP

PHP (Hypertext Processor sau Hypertext Pre-Processor) este un limbaj de scripting server-side gratuit, conceput pentru crearea website-urilor dinamice si pentru dezvoltarea de aplicatii. Acesta poate fi integrat direct intr-un document HTML, fapt care l-a facut sa devina cel mai renumit limbaj de programare pentru dezvoltatori web. Peste 200 de milioane de website-uri din intreaga lume sunt create cu ajutorul PHP, inclusiv WordPress si Facebook.

7. Python

Python este un limbaj de scripting server-side de inalta performanta, destinat dezvoltarii de site-uri si aplicatii mobile. Este considerat un limbaj destul de usor pentru incepatori, datorita sintaxei compacte, ceea ce inseamna ca dezvoltatorii pot folosi mai putine linii de cod decat in alte limbaje de programare pentru a exprima un anumit concept. Acesta sta la baza aplicatiilor web pentru Instagram si Pinterest, si este folosit de Google, Yahoo! si NASA.

8. Ruby

Ruby este un limbaj dinamic de scripting pentru dezvoltare de site-uri si aplicatii mobile, conceput pentru a fi simplu si usor de scris. Aceste este folosit pe site-uri precum Scribd, GitHub, Groupon si Shopify. La fel ca si Python, Ruby este considerat un limbaj de programare destul de user-friendly pentru incepatori.

9. JavaScript

JavaScript este un limbaj de programare client-side si server-side dezvoltat de Netscape, si care a preluat o mare parte din sintaxa de la limbajul de programare C. Acesta poate fi folosit pe mai multe browsere web si este considerat esential pentru dezvoltarea functiilor web interactive sau animate. De asemenea, acesta este utilizat si de aplicatiile de dezvoltare jocuri. JavaScript este incorporat in extensii pentru browserele Google Chrome si Apple Safari, in Adobe Acrobat si Reader, dar si in Adobe Creative Suite.

10. SQL

Structured Query Language (SQL) este un limbaj de uz special pentru administrarea datelor in baze de date relationale. Acesta este cel mai frecvent utilizat pentru functia de “interogare” (query), care cauta baze de date informationale. SQL a fost standardizat de catre Organizatia Internationala de Standardizare (ISO) in anii 1980.