15 limbaje de programare utile in 2023

732537118_origDaca sunteti programator, atunci va asteapta vremuri bune. Numarul locurilor de munca din acest segment vor creste cu 8% in urmatorii sapte ani, potrivit Biroului American de Statistica a Muncii.

Doug Winnie, director in cadrul companiei online Lynda, ne spune care sunt limbajele de programare care vor avea cea mai mare cerere in 2023:

1. Java – Acesta este unul dintre cele mai populare limbaje de programare pentru crearea aplicatiilor web enterprise moderne.

2. JavaScript – Fiecare website modern si interactiv utilizeaza JavaScript.

3. C# – Limbajul de programare principal pentru dezvoltare pe platforme si servicii Microsoft.

4. PHP – Vreti sa creati o aplicatie web care trebuie sa lucreze cu baze de date? PHP, impreuna cu bazele de date MySQL, sunt instrumente esentiale pentru construirea de aplicatii web moderne.

5. C++ – Cand trebuie sa va conectati direct la hardware pentru a obtine cea mai mare putere de procesare, C++ este alegerea perfecta pentru dezvoltarea de aplicatii puternice desktop si mobile.

6. Python – Poate face aproape tot, indiferent ca este vorba de aplicatii web, interfete de utilizator, analiza de date, statistici, etc.

7. C – De ce este limbajul de programare C atat de popular? Simplu: este mic, rapid si puternic.

8. SQL – Datele sunt numeroase, le gasim la tot pasul si in forme complexe. SQL va ofera posibilitatea de a gasi informatiile pe care le doriti intr-un mod rapid si eficient.

9. Ruby – Doriti sa va materializati o idee noua intr-o aplicatie web? Limbajul de programare Ruby este usor de invatat si incredibil de puternic.

10. Objective-C – Daca sunteti interesat sa creati aplicatii pentru iOS, va trebui sa invatati limbajul de programare Objective-C.

11. Perl – Este un limbaj de programare foarte puternic si care este considerat in continuare un instrument-cheie pentru orice profesionist IT.

12 .NET – Desi nu este un limbaj de programare in sine, .NET este o platforma Microsoft pentru cloud, servicii si dezvoltare de aplicatii web, care devine tot mai complexa si mai importanta cu fiecare versiune noua lansata.

13. Visual Basic – Este un limbaj de programare care sta la baza platformei .NET si care va permite sa automatizati aplicatiile office puternice precum Excel.

14. R – Acest limbaj de programare trebuie stiut de oricine doreste o analiza serioasa a unor cantitati mari de date. De la domeniul stiintific si de afaceri la cel de divertisment si social media, R este ideal pentru analize statistice in aproape orice domeniu de activitate.

15. Swift – Este un limbaj de programare nou care a captat interesul dezvoltatorilor din intreaga lume prin modul rapid si usor de a dezvolta aplicatii pentru sistemele de operare Apple Mac si iOS.

Sursa