Cum va protejati routerul wireless de malware

router_secureProbabil ca nu mai este niciun secret faptul ca adresa IP a router-ului dvs. o stie fiecare website pe care il vizitati. Pornind de la acea adresa IP se poate afla care este ISP-ul si locatia dvs. aproximativa (in general cartierul in care locuiti, nu adresa exacta).

Dar oare toate aceste informatii sunt suficiente pentru a va infecta router-ul cu malware? Desi este destul de putin probabil, pericolul exista, astfel ca este recomandat sa va luati masuri de precautie de baza, si anume:

1) Actualizati firmware-ul router-ului. Verificati periodic pe site-ul producatorului pentru a vedea daca exista o versiune noua.

2) Accesati pagina de configurare a router-ului si asigurati-va ca remote administration este oprit. (Daca adresa IP este 0.0.0.0, inseamna ca e oprit)

3) Schimbati numele retelei wireless. By default, acesta este marca routerului. In cazul in care exista vreun exploit zero-day al unei marci de router anume, nu ati vrea ca toata lumea sa stie ca tocmai router-ul dvs. este vulnerabil.

4) Schimbati parola router-ului. Si aici nu vorbim despre parola Wi-Fi, ci despre parola de acces in interfata de configurare a router-ului. Aceasta trebuie neaparat sa fie o parola puternica.

In cele din urma, daca sunteti cu adevarat ingrijorat de fapul ca vi se poate afla adresa IP, puteti folosi browserul Tor sau o retea virtuala privata (VPN) cum ar fi CyberGhost.

Sursa