WPA3 Protected Access 3 nou standard de securizare WiFi 2018

wpa3Incepand cu anul acesta (2018) Wi-Fi Alliance va introduce un nou standard de securitate pentru WiFI, este vorba despre WPA3 sau Wi-Fi Protected Access 3.

Noul standard va oferi atat securitate sporita cat si optiuni de configurare si autentificare imbunatatite.

WPA3 va veni cu patru noi capabilitati in 2018 atat pentru retelele de tip home user cat si pentru cele de tip enterprise. Una dintre aceste noi capabilitati asigura o protectie mult mai buna chiar daca utilizatorul alege parole care sunt sub standardele de complexitate. Acesta este un lucru important pentru ca am vazut ca foarte multa lume foloseste parole extrem de slabe.

Alta imbunatatire se refera la usurinta in configurare pentru deviceuri care au capacitati de afisare reduse (cele cu display mic sau chiar in lipsa unui ecran).

A treia capabilitate noua va intari securitatea in retelele deschise. Acest lucru va proteja mult mai bine confidentialitatea utilizatorilor intr-o retea publica de exemplu, prin criptarea datelor in mod individualizat la nivel de user spre deosebire de criptarea la nivel de retea de pana acum.

A patra capabilitate se refera la aspecte ce tin de zona de securitate a retelelor guvernamentale, militare sau industriale, va aparea o noua suita cu criptare pe 192 bits. Este foarte posibil sa nici nu aflam foarte multe detalii despre acest aspect tinand cont de targetul acestuia.

De mentionat ca vechiul standard, WPA2, va ramane functional in anii ce vor urma, acesta va mai primi pentru viitorul apropiat updateuri daca acestea vor fi necesare pentru deviceurile care inca folosesc WPA2.