3 tipuri de backup in web hosting

Daca ati dispune de resurse financiare nelimitate, backup-ul pentru site-urile tale nu ar constitui o problema. Fiecare site ar fi gazduit pe propriul server dedicat si fiecare server dedicat ar avea unul sau mai multe servere de back-up identice, redundante.

Din pacate, daca va limitati sa zicem la un buget de 5 euro pe luna sau mai mic pentru contul dvs. de hosting, trebuie sa gasiti o solutie optima pentru a asigura backup-ul sitelui dvs. Optiunile de backup de care dispuneti sunt oarecum limitate insa aveti urmatoarele variante:

1. Back-up pe computerul personal. Daca dispuneti de un desktop sau un laptop personal pe care-l utilizati de acasa, aveti posibilitatea sa faceti intotdeauna back-up la fisierele si bazele de date ale site-ului dvs. si sa le salvati pe calculatorul personal. Limitarile apar in functie de latimea de banda la internet pe care o aveti pentru conexiunea internet de acasa sau spatiul disponibil pe hard disk-ul calculatorului. Daca din nefericire acest calculator se defecteaza sau va infectati cu un virus, copiile de siguranta ar putea fi compromise.

2. Backup Drive sau Dispozitiv local – unele companii de hosting v-ar putea incuraja sa instalati un al doilea hard disk pe serverul dvs. pentru backup. Daca unitatea hard disk primara s-ar defecta, unitatea hard disk secundara este deja instalata in server si gata de functionare. Poate suna atragator sau va ofera o anumita siguranta, insa, aceasta optiune nu va asigura o protectie totala a datelor dvs. Daca ar avea loc un incendiu sa zicem, si serverul dvs. ar fii in totalitate distrus, copiile de siguranta ar fi si acestea distruse.

3. Copii de siguranta la distanta – copiile de rezerva sunt incarcate intr-un dispozitiv de stocare la distanta. Ar putea fi intr-un al doilea centru de date sau undeva pe un server extern.  (Exact acest tip de backup este oferit si de catre megahost.ro: backup pe servere externe si izolate fizic de cele de  hosting.) Oricum, back-upurile dvs. ar fi stocate in conditii de siguranta, separate de datele de pe serverul dvs. In acest caz, siguranta datelor dvs. depinde de securitatea si siguranta pe care o ofera centrul de date unde aveti salvate back-up-urile.

Dintre toate optiunile enumerate mai sus, cea mai buna alegere o reprezinta stocarea datelor de siguranta la distanta. Ideal este insa, sa combinati ultima varianta cu oricare dintre celelalte doua variante, pentru a asigura o siguranta sporita datelor dvs.