38% din traficul malware de pe Internet provine din Indonezia

Compania Akamai a emis raportul “State of the Internet” pentru al doilea trimestru al anului 2013. Printre principalele constatari amintim de marirea vitezei conexiunilor la Internet la nivel mondial, dar si de cresterea uriasa a “traficului malware” provenit din Indonezia.

Potrivit raportului, in T2 2013, viteza medie globala Internetului a crescut cu 5,2% la 3,3 Mbps, iar viteza medie de varf a crescut cu 0,1%, pana la 18,9 Mbps.

Cel mai rapid Internet din lume este cel din Hong Kong, unde viteza medie de varf ajunge la 65,1 Mbps, in timp ce Coreea de Sud este pe locul al doilea, cu 53,3 Mbps. In Statele Unite, viteza medie este de 8,7 Mbps, iar viteza medie de varf este 36,3 Mbps. De mentionat ca in aceste tari industria de hosting este foarte dezvoltata.

Privind vitezele medii la nivel mondial ale dispozitivelor mobile, acestea au variat de la 0,5 Mbps la 9,7 Mbps. In general, volumul de trafic de date mobile a crescut cu 14% comparativ cu T1 si aproape s-a dublat de la an la an.

In ceea ce priveste gradul de penetrare a Internetului la nivel mondial, Akamai a constatat un numar de 752 de milioane de adrese unice IPv4 care s-au conectat la platforma sa, o crestere de 2% fata de T1 2013 si de 13% fata de T2 2012. Numarul global de adrese IP unice a crescut cu aproape 19 milioane in T2 2013.

De asemenea, Akamai a analizat si provenienta traficului malware de pe Internet. Potrivit raportului, 38% din traficul malware provine din Indonezia, in crestere de la 21% cat era in primul trimestru. China este pe locul al doilea, cu 33% (in scadere de la 34%), urmata de SUA, cu 6,9% (in scadere de la 8,3%).

In fine, primele 10 tari/regiuni de provenienta a traficului malware au generat 89% din traficul malware observat, in crestere de la 82% in T1. Totusi, Akamai mentioneaza ca tara din care provine traficul malware nu este neaparat si tara de resedinta a atacatorului, acesta putand sa lanseze atacuri de oriunde din lume, de pe sistemele compromise din alta tari.

Puteti gasi raportul complet aici.