In urma cu aproximativ 2 luni de la lansarea versiunii 3.5, creatorul Linux, Linus Torvalds, a anuntat duminica urmatoarea versiune a kernelului Linux. Asadar, probabil cea mai interesanta dintre multitudinea de caracteristici cheie noi ale kernelului Linux 3.6 este “hybrid sleep”, o optiune asemanatoarea cu cea oferita de mai mult timp de Microsoft Windows.
Iata care sunt cele mai importante 4 caracteristici ale kernelului Linux v.3.6:
1) Hybrid sleep
Oferind o combinatie intre modul sleep si de hibernare, ceea ce este cunoscut sub numele de “hybrid sleep” implica copierea continutului de memorie RAM pe hard disk, ca in modul hibernare, iar apoi intrarea in modul sleep. Marele beneficiu al utilizarii acestei tehnici este ca un computer isi poate relua imediat activitatea, si de asemenea, nu va pierde niciun fel de date in cazul in care este intrerupta alimentarea cu energie electrica.
2) “TCP Fast Open”
“TCP Fast Open” este o caracteristica dezvoltata de Google, care imbunatateste procesul de stabilire a unei conexiuni TCP, astfel incat acesta sa se faca mai repede in anumite cazuri. In Linux 3.6, exista acum suport pentru aceasta caracteristica si pe partea de client de hosting; suportul pentru server urmand sa fie si el disponibil in curand. Rezultatele, conform notelor de lansare, pot fi imbunatatiri ale vitezei cu 4% pana la 41% a timpului de incarcare a paginilor de pe site-urile populare.
3) Drivere mai multe si mai bune
Actualizarile kernelului Linux au venit intotdeauna cu o serie de drivere pentru un mai bun suport hardware, iar Linux 3.6 nu face exceptie de la regula. De mentionat in aceasta versiune sunt driverele incluse special pentru dispozitive Sony si Apple.
4) Imbunatatirea managementului de memorie
Printre mai multe modificari menite sa imbunatateasca administrarea memoriei, iata ca in cele din urma o fost introdusa si o caracteristica noua care permite swap read-ahead IOPS (input/output operations per second) sa fie comasate, imbunatatind astfel rata de transfer si reducand in acelasi timp consumul de CPU.
Desigur, aceasta este doar o prezentare succinta a tuturor modificarilor incluse in aceasta noua versiune de kernel Linux. Pentru a vedea o lista completa, vizitati KernelNewbies.org.