Daca ar fi sa ne luam dupa Steve Ballmer, CEO-ul de la Microsoft, 95% din computerele desktop de pe mapamond folosesc un sistem de operare Microsoft Windows. Daca transpunem asta in termeni biologici, se numeste monocultura, adica exista o singura specie net predominanta.
O astfel de situatie este in general periculoasa in biologie pentru ca daca introducem un singur agent patogen, acesta va afecta 95% din populatie, cu riscuri mari de a distruge complet viata. Acest lucru este valabil si in lumea computerelor. Ce poate fi mai usor si mai placut pentru un hacker care stie ca folosind un singur virus sau worm va afecta toate computerele de pe planeta?
Linux, prin comparatie, are o putere considerabil mai mare de aparare prin diversitate. Nu numai ca exista sute sau mii de distributii de Linux, dar exista si multiple programe shell, sisteme de packaging ale programelor, clienti de email si chiar multiple arhitecturi ale sistemelor de operare, facand astfel viata grea hackerilor care nu vor mai putea afecta cu un singur virus decat o mica proportie a computerelor care folosesc Linux.
2. Sistemele de Permisiuni
Utilizatorilor sistemelor de operare Microsoft Windows li se dau privilegii, permisiuni si acces de tip administrator din start si neconditionat. De aceea, o greseala a unui astfel de administrator se poate raspandi foarte rapid intr-o retea de computere care ruleaza Microsoft Windows.
La computerele care ruleaza sisteme de operare Linux, conturile sunt protejate, chiar daca se face click de exemplu pe un link malitios, tot ce se poate intampla este sa se corupa doar acel computer si fisierele acestuia, fara ca problema sa se raspandeasca in retea.
3. Coduri sursa inchise
Codurile sursa din spatele sistemului de operare Microsoft Windows nu pot fi vazute decat de inginerii de la Microsoft. Unii ar spune ce acest lucru face ca sistemul de operare sa fie mai sigur pentru ca hackerii nu pot vedea codul, corect?
Gresit. Este dovedit faptul ca un cod deschis imbunatateste securitatea dand posibilitatea unui numar enorm de programatori de pretutindeni sa inspecteze codul, sa il testeze si eventual sa ii aduca imbunatatiri si si sa il repare daca este cazul. Ideea este ca nu securitatea nu se poate asigura prin obscuritate, este o falsa impresie.
4. Fiabilitate
Conform statisticilor, indiferent de cauze, fie ele virusi sau alte cauze, computerele si serverele care ruleaza Microsoft Windows au perioade destul de lungi de intreruperi ale serviciilor (downtime). Computerele care ruleaza cu sisteme de operare Linux nu au astfel de perioade sau le au foarte mici. Acest lucru conteaza foarte mult pentru utilizatorii corporate.
5. Pretul
La prima vedere sistemul de operare Microsoft Windows nu pare sa coste bani pentru ca vine preinstalat pe majoritatea laptopurilor sau computerelor nou achizitionate. Credeti ca Microsoft este o organizatie non-profit? Mai degraba ar trebui sa considerati ca pretul pentru sistemul de operare Windows este inclus in pretul pe care deja l-ati platit pentru laptop sau desktop.
In ceea ce priveste Linux, acesta este absolut gratuit, puteti totusi face donatii sau achizitiona pachete de asistenta tehnica suplimentara. De asemenea, nu trebuie sa va faceti upgradeuri costisitoare ale computerelor pentru ca sistemul de operare mananca tot mai multe resurse, asa cum o face Microsoft Windows.