5 procente ramase din adresele IPv4

ipv4 ipv6In urma unui raport finalizat in Iunie anul curent de catre Internet Number Resource Organization (NRO), au mai ramas sub 5% din adresele IPv4 nealocate.

Organizatia responsabila cu controlul acestor protocoale IP (Internet Assigned Numbers Authority – www.iana.org), aloca adresele IPv4 catre registrarii regionali (RIR – Regional Internet Registries).  Acesti Registrarii Regionali sunt 5 la numar:  AfriNIC – pentru Africa, APNIC – pentru Asia si Pacific, ARIN – pentru America de Nord, LACNIC – pentru America Latina si Caraibe, RIPE – pentru Europa.

Alocarea adreselor IP se face de IANA catre oricare din cei 5 RIR mentionati mai sus, in blocuri care reprezinta fiecare 1/256 din numarul total de IP-uri v4, un astfel de bloc mai este cunoscut si sub titulatura de “/8” sau “slash-8” si contine circa 16 milioane de adrese IPv4.

In urma anuntului facut la inceputul acestei saptamani de NRO, in acest moment lucrurile stau cam asa: IANA a mai alocat 2 blocuri de IPv4 catre APNIC, ramanand nealocate doar 12 blocuri de IPv4 “/8”. Cele 12 blocuri disponibile reprezinta sub 5% din plaja totala de adrese IP v4.

Procentul de adrese IPv4 disponibile a scazut sub 10% in Ianuarie 2010, de atunci circa 200 milioane de adrese IPv4 au mai fost alocate de IANA catre diverse RIR.

In acest moment exista 2 seturi de reguli tehnice de Internet Protocol prin care device-urile comunica intre ele prin intermediul retelelor: IPv4 si IPv6. IPv6 include o plaja mult mai mare de adrese IP decat IPv4, acesta din urma fiind pe terminate. IPv6 in schimb, chiar daca sunt destule la numar, sunt relativ greoi adoptate si infrastructura pentru folosirea acestora se dezvolta cu dificultate. Acest lucru reprezinta o mare problema pentru viitorul networking-ului.

Ultimele 5 blocuri de adrese IPv4 ramase disponibile vor fi alocate simultan si in mod egal celor 5 RIR, ceea ce reduce la 7 numarul blocurilor care ar mai ramane practic disponibile in acest moment.

Calculele bazate pe rata curenta de alocare a adreselor de tip IPv4 ne arata ca utimele 5 blocuri /8 de adrese IPv4 vor fi alocate catre RIRi undeva pe la inceputul anului 2011.