5 sfaturi de securitate pentru orice utilizator nou de VPS

Daca ati achizitionat un server virtual privat (VPS), dintr-o data vi se va deschide o noua lume plina de posibilitati. Dar de asemenea, fara sa stiti, veti intra si intr-o noua lume a amenintarilor de securitate. Daca v-ati obisnuit ca cele mai multe probleme de securitate sa fie rezolvate de catre furnizorul de hosting (in cazul hostingului shared), acum va trebui sa învatati cateva metode de securizare de baza a unui VPS.

1) Protejati-va login-ul – Acest lucru inseamna utilizarea unor parole sigure, limitarea accesului SSH si interzicerea login-ului ca root (doar un singur utilizator ar trebui sa poata avea statutul de root si nimeni nu ar trebui sa se poata loga direct ca root).

2) Adaugati straturi suplimentare de protectie – Acest lucru inseamna firewall-uri de retea, firewall-uri de aplicatii, masuri de prevenire a atacurilor brute-force si orice alta forma de protectie. Alocati-va timp cercetarii diverselor masuri preventive pe care le puteti lua.

3) Monitorizati tot – Un administrator de VPS trebuie sa fie proactiv. Nu asteptati pana cand furnizorul de hosting va contacteaza ca sa va spuna ca a aparut o problema.

4) Backup – Faceti backup in mod regulat la serverul dvs. si fiti pregatit pentru ce-i mai rau. De asemenea, testati-va backup-urile pentru a va asigura ca se restaureaza fara probleme.

5) Faceti teste de vulnerabilitati – Incepeti cu un rootkit checker si testati pentru a depista cat mai multe tipuri de eventuale vulnerabilitati.