5 solutii gratuite de securizare a unui server dedicat

Securitatea unui server sau a retelelor poate fi uneori ceva costisitor, dar si lipsa unei securitati adecvate poate aduce daune considerabile. Din fericire, exista solutii gratuite, open source, create de specialisti in securitate sau administratori de servere, disponibile atat pentru serverul personal, cat si pentru servere de hosting. Iata 5 solutii gratuite care pot ajuta la cresterea securitatii serverului dvs.:

1. CSF Firewall – foarte personalizat, usor de configurat si utilizat, CSF foloseste iptables pentru a oferi un firewall bine pus la punct pentru serverele care ruleaza linux.

2. Mod Security – un modul pentru apache, recomandat mai ales in cazul site-urilor care utilizeaza aplicatii web. Un firewall de retea nu poate proteja aplicatiile web si scripturile care ruleaza pe server, insa acest modul o poate face. Mod Security actioneaza ca un firewall web intre serverul dvs. si utilizatorii internet.

3. OSSEC – TrendMicro este o companie responsabila pentru mai multe produse anti-virus a achizitionat si mentine open source versiune acestui sistem de detectare a intruziunilor. Actiuneaza ca un detector de rootkituri.

4. SELinux – A fost dezvoltat initial de catre Agentia Nationala de Securitate a Statelor Unite, Security-Enhanced Linux ofera control acces flexibil obligatoriu (MAC) si astfel confera un nivel de securitate sporit serverului dvs.

5. Logwatch – Chiar daca folositi instrumentele de mai sus, exista totusi riscul sa fiti tinta unui atac fara ca sa stiti acest lucru. Logwatch monitorizeaza logurile serverului dvs. astfel incat sa fiti la curent cu eventuale modificari care ar putea aparea pe server.

Atentie insa: Niciuna dintre solutiile mentionate mai sus nu garanteaza o securitate 100% impenetrabila, insa folosind aceste unelte puteti face ca serverul dvs. sa devina o adevarata fortareata, lasand sanse aproape inexistente atactatorilor.