Oficialii companiei Intel au declarat marti, 13 septembrie 2011 ca noi servere cu cipuri Xeon E5 construite pe microarhitectura Sandy Bridge vor fi disponibile la inceputul anului viitor.
Cipul E5 va avea pana la 8 nuclee de procesare si va putea rula 16 threaduri pe soclu, oferind performante semnificativ mai mari decat cipurile actuale Xeon. Aceste cipuri se adresea in special furnizorilor de servicii de hosting web si mai ales celora care folosesc tehnologia cloud si vor inlocui cipurile actuale Xeon 5600.
Aceste cipuri se adreseaza serverelor care dispun de 2 pana la 4 socluri. Momentan, Intel produce cipuri low-end Xeon X3 bazate pe microarhitectura Sandy Bridge, disponibile pentru serverele cu 2 socluri. Compania ofera de asemenea si cipur Xeon E7, bazate pe arhitectura Westmere, care pot avea pana la 10 nuclee si se adreseaza serverelor cu mai mult de 4 socluri.
Intel a obtinut deja peste 400 de victorii pentru cipurile Xeon E5, aproape dublu fata de cipurile Xeon 5500 care au fost lansate in 2009. Cipurile Xeon E5 vor concura cu noile cipuri oferite de AMD (Advanced Micro Devices) bazate pe tehnologia Buldozer.
Pentru prima oara in istoria Intel, cipurile Xeon E5 integreaza magistrala PCI-Express in microprocesor, imbunatatind astfel transferul de date in interiorul serverului si economisind energie electrica in acelasi timp.
Momentan Intel nu a facut publice detalii referitoare la viteza de ceas, cache-ul sau compatibilitatea de soclu a noilor cipuri Xeon E5.
Cipurile Intel denumite Itanium vor fi dezvoltate in continuare, simultan cu dezvoltarea cipurilor E5.
Cipurile Itanium sunt proiectate pentru sisteme de operare mainframe si sunt utilizate pe sistemele de operare Hewlett-Packard HP-UX, in timp ce cipurile Xeon pot fi utilizate pe Windows, Linux si medii Sun SPARC.
Urmatoarea generatie de cipuri Itanium este botezata Poulson si ar putea oferi o performanta dubla fata de cipurile Itanium actuale. Productia cipurilor Poulson va incepe undeva la jumatatea lui 2012.