V-ati decis sa alegeti un server dedicat pentru afacerea dvs. online. Odata intrati in posesia acestuia, aveti acces deplin la configurarea si utilizarea sa si incepeti sa faceti upload la fisierele site-ului. Cu toate acestea apare o intrebare evidenta: “cum stiti totusi daca serverul pe care l-ati platit este si suficient de bun si mai ales daca intradevar configuratia acestuia este cea pentru care ati platit si nu alta?”
Aici intervine frumusetea sistemului de operare Linux. Acesta dispune de diverse instrumente de diagnosticare, astfel incat va puteti da repede seama de configuratia reala a serverului.
Un prim aspect pe care ati dori sa-l verificati este procesorul serverului. Prin utilizarea unei comenzi simple “cat /proc/cpuinfo” veti avea acces la toate informatiile despre procesorul sau procesoarele de pe serverul dedicat. Rezultatul acestei comenzi ar trebui sa fie unul similar cu exemplul de mai jos:
# cat /proc/cpuinfo
processor : 1
vendor_id : GenuineIntel
cpu family : 15
model : 4
model name : Intel(R) Pentium(R) 4 CPU 3.00GHz
stepping : 10
cpu MHz : 2400.000
cache size : 2048 KB
Mai sus sunt prezentate doar o parte din informatiile care apar dupa executia comenzii. Va intereseaza in primul rand ce tip de procesor este, frecventa acestuia si cache-ul. Verificati configuratia afisata in urma comenzii cu cea pe care ati comandat-o si ati platit-o. Daca ati comandat un procesor Xeon sa zicem si in configuratie apare un Celeron, este indicat sa luati legatura cu furnizorul de servicii de hosting web ales si sa clarificati aceasta problema.
O alta comanda esentiala, care va permite sa aflati cam tot ce este necesar despre serverul dvs. este comanda “lshw”. Aceasta va permite sa aflati mai multe decat v-ati putea imagina despre componentele hardware ale serverului. Pentru ca rezultatul este unul foarte amplu, puteti salva toate aceste date intr-un fisier text folosind o comanda de genul:
# lshw > hadware-info
In urma acestei comenzi, toate informatiile rezultate in urma comenzii lshw sunt salvate in fisierul “hardware-info”. Puteti deschide oricand acel fisier si analiza informatiile, acordandu-le totusi o atentie sporita, pentru ca sunt foarte complexe.