Companiile Hewlett-Packard si Intel regandesc metoda de upgrade a procesoarelor din servere dedicate, venind cu o tehnica noua cu privire la sloturile cipurilor procesoarelor, tehnica ce ar putea reduce sansa aparitiei de erori si ar putea preveni oprirea sistemului.
Tehnologia HP Smart Socket utilizata in generatia de servere Gen8 ale companiei HP se bazeaza pe integrarea unei cleme pe placa de baza pentru a putea face un upgrade mecanic al procesorului. In loc de introducerea manuala a unui procesor in soclu, un colier cu procesor poate fi impins in jos de pe soclul improvizat pentru o actualizare mai sigura a procesorului.
Placa de baza are o clema care la randul sau are un procesor incadrat in interior, acesta fiind aliniat cu priza astfel incat sa poata fi inserate in mod corect. Clema se duce in lateral jos pentru a se putea introduce procesorul in soclu, apoi clema poate fi stransa si blocata.
Plasarea unui procesor intr-un slot pe placa de baza in timp ce serverul este functional ar putea duce la o eroare de functionare a placii de baza sau ar putea afecta performantele serverului. Procesoarele au un numar mare de pini si exista riscuri in ceea ce priveste schimbarea manuala a unui procesor. Cu noua tehnologie HP, alinierea de pini reduce considerabil riscul de eroare. Buna functionare a sistemului depinde de numarul de pini care sunt indoiti cand se inlocuieste procesorul sau numarul de pini care nu fac contact cum trebuie, toate acestea ducand la o eroare de functionare a sistemului sau performante foarte scazute.
Noua tehnologie HP Smart Socket este exclusiv destinata placilor de baza care echipeaza servere HP din gama Gen8 si va rula pe procesoare Intel Xeon si viitoarele modele Intel E5 bazate pe microarhitectura Sandy Bridge. Tehnologia inteligenta Socket ar putea deveni un standard in aceasta industrie.
Conform lui Mark Potter, vice presedinte si manager general al diviziei HP “Industry Standard Servers”, noua tehnologie introdusa de HP este “doar un design mai bun care elimina motivul numarul unu al defectiunilor de sistem“. Priza functioneaza cu orice procesor care utilizeaza un soclu compatibil. Serverele Gen8 vor fi echipate intr-un viitor nu foarte indepartat si cu cipuri produse de AMD.
Procesoarele reprezinta una dintre cele mai importante elemente ale unui server, orice problema de nefunctionare a procesorului afectand intregul sistem. Tehnologia introdusa de HP s-ar putea adresa mai degraba utilizatorilor normali de calculatoare personale decat in industria serverelor, in aceasta industrie upgrade-urile si lucrarile tehnice pe servere fiind asigurate de profesionisti in domeniu.