O tendinta aflata in crestere in industria de web hosting din ultimii ani a fost utilizarea WebDAV ca o metoda de transfer de fisiere. Mentionata de asemenea ca “web disk” de catre unii furnizori de hosting, WebDAV are caracteristici similare cu cele ale FTP,adica puteti pur si simplu sa copiati fisiere pe un server dedicat prin metoda “drag and drop”. Principala diferenta dintre WebDAV si FTP este faptul ca WebDAV ruleaza prin HTTP si necesita suport DAV pe serverul de hosting pentru a functiona.
Unele avantaje ale WebDAV sunt posibilitatea de lock a fisierelor (previne suprascrierea), vizualizarea proprietatilor si atributelor unui fisier/folder, administrare namespace, precum si crearea, mutarea si listarea fisierelor/folderelor in spatiu. WebDAV poate rula si prin SSL (atunci cand exista suport pentru acesta), oferind securitate suplimentara pentru login si transferuri de fisiere. Puteti de asemenea sa plasati foldere WebDAV pe desktop sau in alte locatii de pe computer pentru acces rapid si usor, similar cu modul in care accesati discuri si unitati de stocare USB pe care le introduce in computer.
Capacitatile clientului WebDAV sunt incluse in majoritatea sistemelor de operare, dar functionalitatea se regaseste in primul rand in cadrul browserului utilizatorului. In esenta, utilizatorul se conecteaza la un port special de pe serverul de hosting cu un browser ce suporta DAV, care apoi permite utilizatorului sa gestioneze fisiere utilizand browserul in sine, actiune similara cu cea de a gestiona un folder obisnuit de pe un computer. Spre deosebire de FTP, de obicei nu este nevoie de un client separat pentru a va conecta la un server WebDAV. Cu toate acestea, multe aplicatii web de creatie suporta acum WebDAV ca metoda de publicare web.