Internetul, asa cum il stim in ziua de azi, cu imagini frumoase afisate intr-un browser cu butoane de back si forward, a aparut acum 20 de ani.
Mai exact, pe 23 ianuarie 1993, cand programatorul Marc Andreessen a lansat Mosaic, browserul web datorita caruia Internetul este accesibil publicului larg. Desi nu a fost primul browser web grafic, acesta a fost cel mai renumit la vremea lui si inca reprezinta un model pentru browserele moderne.
Inainte de Mosaic, imaginile si textele nu puteau fi afisate impreuna, fiecare avand propria fereastra. Nu existau nici bookmark-uri, nici macar butonul back.
Mozaic a facut posibile toate acestea intr-un mod gratuit. De fapt, acesta inca este disponibil pe Archive.org, sau pe site-ul Centrului National pentru Aplicatii de Procesare Rapida (NCSA) din cadrul Universitatii din Illinois, unde Andreessen, pe vremea cand era student, a condus echipa care a dezvoltat browserul.
“Mosaic era disponibil gratuit, iar in scurt timp de la lansare, mii de copii au fost descarcate in fiecare luna. Acesta a trecut rapid de la stadiul de proiect de cercetare si educatie si a devenit primul browser web cunoscut de comunitatea web” a spus Danny Powell, director executiv al NCSA.
NCSA afirma ca browserul a fost descarcat de peste 5.000 de ori pe luna in perioada apogeului sau. Prin comparatie, Google a declarat in iunie 2012 ca browserul sau Chrome are 310 milioane de utilizatori activi (Chrome a fost lansat in 2008). Desigur, si Internetul era mult mai dezvoltat atunci.
“Nu cred ca cineva a prevazut atunci impactul incredibil pe care il va avea Mosaic asupra industriei tehnologice, de hosting, si a altor industrii, dar se stia ca este ceva nou care va ajuta oamenii sa se conecteze la Internet, sa exploreze si sa invete” a spus Powell.
Desi Mosaic “a inaugurat” Internetul modern, o mare parte din credit ii apartine browserului Netscape Navigator, lansat in 1994 si al carui descendent este browserul Mozilla Firefox. Acest lucru nu i-a umbrit faima lui Andreessen, deoarece chiar el este fondatorul Netscape. In prezent, Andreessen este acum actionar majoritar al Andreessen-Horowitz, o companie care investeste in startup-urile IT.