Cum sa accesati AwStats fara a va mai loga in cPanel

AWStats este unul dintre cele mai renumite si utilizate instrumente de statistici. Utilizatorii cPanel nu mai trebuie sa-l instaleze, deoarece AWStats este deja instalat in panoul de control pentru web hosting. Dar exista momente cand poate doriti sa accesati statisticile site-ului dvs., fara a va mai loga in cPanel. Iata cum:

1) Descarcati AWStats de la http://awstats.sourceforge.net.Ultima versiune disponibila la momentul actual este AWStats 7.1.

2) Extrageti continutul din arhiva pe hard disk-ul dvs.

3) Folosind un client FTP, creati un director in folderul root al site-ului dvs. (/public_html) si denumiti-l “statistici” (sau cum doriti sa-l numiti). In acest moment directorul dvs. ar trebui sa fie accesibil la adresa: http://www.siteuldvs.ro/statistici

4) Mai departe, incarcati continutul din awstats-7.1\wwwroot\cgi-bin in directorul “statistici” pe care l-ati creat.

5) Cu ajutorul clientului FTP, modificati permisiunile fisierelor awredir.pl si awstats.pl in 755, astfel incat oricine poate executa aceste scripturi.

6) Tot cu ajutorul clientului FTP, descarcati pe computerul dvs. fisierul de configurare AwStats creat de cPanel. Acest fisier este de obicei localizat in /tmp/awstats/awstats.[site-ul dvs.].conf

7) Incarcati acest fisier in contul dvs. de hosting in /public_html/statistici.

8) Creati un director numit “imagini” in /public_html (ex: /public_html/imagini).

9) Incarcati directorul de pictograme AwStats (ex.: awstats-7.1/wwwroot/icon) in folderul “imagini” pe care l-ati creat. Redenumiti directorul de pictograme in awstats (ex: /public_html/images/awstats).

In acest moment, ar trebui sa puteti accesa AwStats la aceasta adresa URL: .

Dar inca nu am terminat. Doar nu vreti ca toata lumea sa aibe acces la statisticile dvs. Pentru asta trebuie sa faceti urmatoarele:

1) Logati-va in cPanel si dati click pe pictograma Password Protect Directories. Navigati in directorul public_html si selectati folderul statistici.

2) Bifati casuta Password protect this directory si introduceti un nume pentru directorul protejat (puteti introduce orice, nu conteaza). Click pe butonul Save cand ati terminat.

3) Veti primi un mesaj de confirmare ca directorul este acum protejat. Faceti click pe linkul Go Back.

4) In sectiunea Create User, introduceti numele de utilizator si parola pe care doriti sa le utilizati pentru a accesa AwStats si dati click pe Add/modify authorized user.

5) Acum incercati sa accesati AwStats ) din nou pentru a va asigura ca este protejat.

Nota pentru utilizatorii WordPress: protejarea cu parola a unui subdirector nu va functiona din cauza instructiunilor de redirectionare din fisierul .htaccess din directorul root al site-ului dvs. Cel mai usor este sa creati un subdomeniu pentru awstats (ex: http://stats.siteuldvs.ro).

Puteti accesa statisticile site-ului dvs. la adresa http://www.siteuldvs.ro/statistici si fara a mai specifica numele fisierului de configurare:

1) Folosind Notepad, creati un fisier numit index.php pe calculatorul dvs. si adaugati urmatorul continut:

<?php

header(‘Location:

config=siteuldvs.ro’);

?>

2) Incarcati acest fisier in folderul statistici (ex: /public_html/statistici)

Acum, incercati sa deschideti in browserul web adresa . Vi se va solicita un nume de utilizator si o parola, dupa care veti fi redirectionat automat catre pagina de statistici.